Saint George Cathedral

Yuryev-Polsky, Russia

Saint George Cathedral in Yuryev-Polsky is one of a dozen surviving white-stone churches which were built in Vladimir-Suzdal Principality in the northeastern Rus prior to the Mongol invasion. Constructed between 1230 and 1234, the cathedral was also the last of these churches to be built, completed just three years before the invasion. Unlike most of the other pre-Mongol Vladimir-Suzdal churches, the St. George Cathedral was not designated as the World Heritage site.

In 12th century, the political and cultural center of Rus slowly moved from Kiev to Vladimir. Yuryev-Polsky was founded by Yuri Dolgorukiy, prince of Rostov and Suzdal, in 1152. The name of the town derives from St. George (Russian Yuri is one of the versions of the name George). Yury Dolgorukiy also built the cathedral consecrated to St. George, which stood inside the fortress. It is presumed that the cathedral was similar to the Saint Saviour Cathedral in Pereslavl-Zalessky and to the Saint Boris and Saint Gleb Church in Kideksha, which survived to our days. Yuri's son, Andrey Bogolyubsky, moved the capital of the principality to Vladimir, and Yuryev-Polsky remained under the control of Vladimir princes until 1212.

In 1212, Yuryev-Polsky became a center of a separate principality and given to Sviatoslav, a son of Vsevolod the Big Nest. By 1230, the old cathedral was considered to be irreparable, and Prince Sviatoslav personally supervised the construction of the new Saint George Cathedral, which was completed in four years. The new cathedral was considered to be a masterpiece, and used as an example by the builders of the Assumption Cathedral, the first stone building in Moscow, in 1326. The exterior of the cathedral was covered by stone carvings. In 1252, Sviatoslav was buried in the cathedral.

In 1460s, the cathedral collapsed, which at the time was considered a national disaster. Vasili Yermolin was sent to Yuryev-Polsky to repair the building. He claimed to restore the cathedral in the original form, however, it became apparent later, that the new shape was far from the original, and some of the carvings lost their meaning. In 17th century, a tent-roof bell-tower was erected next to the cathedral, and in the beginning of 19th century, two new parts were appended to the building. In 20th century, all of them were demolished, and the cathedral stands now in the middle of a meadow, so that there are panoramic views from all sides. In Soviet times, it was turned into a museum.

The cathedral is and was originally built asymmetrically. Its main volume is a square supported by four columns in the middle. The columns are square in cross-section. The eastern side is an apse.

During the collapse in 15th century the northern wall survived the best. All other walls were partially destroyed (the southern wall suffered the most of all), and, in particular, much of the stone carving from the exterior of the cathedral was torn in pieces. Although at the time the exterior stone carving were considered to be out-of-fashion, Yermolin during the restoration works made attempts to put the stories together. In particular, he was able to put together two stones with the Holy Trinity image in the south portal. However, since there were panoramic images of the whole surface of the cathedral prior to the collapse, and many of the carved stones were destroyed, Yermolin was not able to identified all the stories, and put many stones in random order. Some of the stories were actually used for construction, and their carvings were buried inside the walls; other stones landed in neighboring farms. Some of the latter were later recovered by Pyotr Baranovsky during the Soviet times renovation. Currently, most of the original carvings have been reconstructed on paper.

The stone carvings of the St. George Cathedral combine human and animal forms, performed as reliefs, with floral ornamental motives, carried out in the fine carving techniques. This combination has been known in frescoes of Saint Boris and Saint Gleb Church in Kideksha and of the Nativity Cathedral in Suzdal, however, for the sculpture, the combination is unique for Rus. It is thought that the stone carvings were done by two groups of artists. One, consisting of 12 artists, was doing the reliefs, whereas another group of 18-24 was working on the floral ornaments.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Details

Founded: 1230-1234
Category: Religious sites in Russia

More Information

en.wikipedia.org

Rating

4.8/5 (based on Google user reviews)

Interesting Sites Nearby

User Reviews

Дачник из Шушмора (14 months ago)
Красивейшая местность. Очень красиво выполнены изразцы и лепнина на этом храме. Вокруг все ухожено. Гуляя по улочкам Юрьев Польского создаётся впечатление, что вернулся лет на 30 назад, во времена СССР. Нет вычурности, настоящий провинциальный городок со своей самобытностью. Небольшую суету создают только туристы, приехавшие посмотреть на старинные храмы.
Сергей (15 months ago)
Мне понравилось, рекомендую. Пусть простенько и не поражает воображение, но это один из лучших образцов строительства того(!!!) времени дошедший до наших дней. Просто представьте себе задачу построить сейчас храм без применения современных материалов, технологий, инструментов и техники сегодня. И так чтобы это простояло как минимум 800 лет.
Сима Кузнецова (15 months ago)
Место очень древнее, историческое. Хочется, чтобы власти города обратили внимание, что памятники требуют реставрации и бережного отношения. Будущее поколение должно воспитываться на таких исторических местах.
Юрий (2 years ago)
Впервые побывал. Впечатляет!Георгиевский собор — главная достопримечательность Юрьева-Польского... Белокаменный храм был возведен здесь почти 800 лет назад внуком Юрия Долгорукого — князем Святославом Всеволодовичем. Если верить историкам, Георгиевский собор — последний храм (его основали в 1230 году), который успели возвести на Руси до татаро-монгольского нашествия. Внутри Георгиевского собора туристов ждет главная святыня — Святославов крест. В наши дни, несмотря на свой солидный возраст, Георгиевский собор в Юрьеве-Польском сохранился достаточно неплохо. Единственное, что нельзя оценить сегодня в полной мере, так это его уникальную резьбу. В 15 веке храм неожиданно стал разрушаться, при этом сильно пострадали стены, выполненные из резного камня. На реставрацию Георгиевского собора были направлены лучшие архитекторы из Москвы. Они спасли храм от разрушения, но, видимо, допустили погрешности
Андрей Иванов (2 years ago)
Георгиевский собор в Юрьеве-Польском построили в 1230-1234 годах на месте старого собора, построенного еще в 1152 году, который был заложен князем Юрием Долгоруким. Первоначальный собор простоял менее века, и, согласно летописным данным, был разрушен при землетрясении. Сразу после этого юрьевский князь Святослав Всеволодович, сын князя Суздальского Всеволода III, распорядился разобрать обломки храма и начать возведение нового собора....
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Château de Vaux-le-Vicomte

The Château de Vaux-le-Vicomte is a baroque French château built between 1658-1661 for Nicolas Fouquet. It was made for Marquis de Belle Île, Viscount of Melun and Vaux, the superintendent of finances of Louis XIV, the château was an influential work of architecture in mid-17th century Europe. At Vaux-le-Vicomte, the architect Louis Le Vau, the landscape architect André le Nôtre, and the painter-decorator Charles Le Brun worked together on a large-scale project for the first time. Their collaboration marked the beginning of the 'Louis XIV style' combining architecture, interior design and landscape design. The garden's pronounced visual axis is an example of this style.

To secure the necessary grounds for the elaborate plans for Vaux-le-Vicomte’s garden and castle, Fouquet purchased and demolished three villages. The displaced villagers were then employed in the upkeep and maintenance of the gardens. It was said to have employed eighteen thousand workers and cost as much as 16 million livres. The château and its patron became for a short time a focus for fine feasts, literature and arts. The poet La Fontaine and the playwright Molière were among the artists close to Fouquet. At the inauguration of Vaux-le-Vicomte, a Molière play was performed, along with a dinner event organized by François Vatel, and an impressive firework show.

After Fouquet was arrested and imprisoned for life, and his wife exiled, Vaux-le-Vicomte was placed under sequestration. The king seized, confiscated or purchased 120 tapestries, the statues, and all the orange trees from Vaux-le-Vicomte. He then sent the team of artists (Le Vau, Le Nôtre and Le Brun) to design what would be a much larger project than Vaux-le-Vicomte, the palace and gardens of Versailles.

The Marshal Villars became the new owner without first seeing the chateau. In 1764, the Marshal's son sold the estate to the Duke of Praslin, whose descendants would maintain the property for over a century. It is sometimes mistakenly reported that the château was the scene of a murder in 1847, when duke Charles de Choiseul-Praslin, killed his wife in her bedroom, but this did not happen at Vaux-le-Vicomte but at the Paris residence of the Duke.

In 1875, after thirty years of neglect, the estate was sold to Alfred Sommier in a public auction. The château was empty, some of the outbuildings had fallen into ruin, and the famous gardens were totally overgrown. The huge task of restoration and refurbishment began under the direction of the architect Gabriel-Hippolyte Destailleur, assisted by the landscape architect Elie Lainé. When Sommier died in 1908, the château and the gardens had recovered their original appearance. His son, Edme Sommier, and his daughter-in-law completed the task. Today, his descendants continue to preserve the château, which remains privately owned by Patrice and Cristina de Vogüé, the Count and Countess de Vogüé. It is now administered by their three sons Alexandre, Jean-Charles and Ascanio de Vogüé. Recognized by the state as a monument historique, it is open to the public regularly.

Architecture

The chateau is situated near the northern end of a 1.5-km long north-south axis with the entrance front facing north. Its elevations are perfectly symmetrical to either side of this axis. Somewhat surprisingly the interior plan is also nearly completely symmetrical with few differences between the eastern and western halves. The two rooms in the center, the entrance vestibule to the north and the oval salon to the south, were originally an open-air loggia, dividing the chateau into two distinct sections. The interior decoration of these two rooms was therefore more typical of an outdoor setting. Three sets of three arches, those on the entrance front, three more between the vestibule and the salon, and the three leading from the salon to the garden are all aligned and permitted the arriving visitor to see through to the central axis of the garden even before entering the chateau. The exterior arches could be closed with iron gates, and only later were they filled in with glass doors and the interior arches with mirrored doors. Since the loggia divided the building into two halves, there are two symmetrical staircases on either side of it, rather than a single staircase. The rooms in the eastern half of the house were intended for the use of the king, those in the western were for Fouquet. The provision of a suite of rooms for the king was normal practice in aristocratic houses of the time, since the king travelled frequently.

Another surprising feature of the plan is the thickness of the main body of the building (corps de logis), which consists of two rows of rooms running east and west. Traditionally the middle of the corps de logis of French chateaux consisted of a single row of rooms. Double-thick corps de logis had already been used in hôtels particuliers in Paris, including Le Vau's Hôtel Tambonneau, but Vaux was the first chateau to incorporate this change. Even more unusual, the main rooms are all on the ground floor rather than the first floor (the traditional piano nobile). This accounts for the lack of a grand staircase or a gallery, standard elements of most contemporary chateaux. Also noteworthy are corridors in the basement and on the first floor which run the length of house providing privacy to the rooms they access. Up to the middle of the 17th century, corridors were essentially unknown. Another feature of the plan, the four pavilions, one at each corner of the building, is more conventional.

Vaux-le-Vicomte was originally planned to be constructed in brick and stone, but after the mid-century, as the middle classes began to imitate this style, aristocratic circles began using stone exclusively. Rather late in the design process, Fouquet and Le Vau switched to stone, a decision that may have been influenced by the use of stone at François Mansart's Château de Maisons. The service buildings flanking the large avant-cour to the north of the house remained in brick and stone, and other structures preceding them were in rubble-stone and plaster, a social ranking of building materials that would be common in France for a considerable length of time thereafter.

The main chateau is constructed entirely on a moated platform, reached via two bridges, both aligned with the central axis and placed on the north and south sides. The moat is a picturesque holdover from medieval fortified residences, and is again a feature that Le Vau may have borrowed from Maisons. The moat at Vaux may also have been inspired by the previous chateau on the site, which Le Vau's work replaced.

Gardens

The château rises on an elevated platform in the middle of the woods and marks the border between unequal spaces, each treated in a different way. This effect is more distinctive today, as the woodlands are mature, than it was in the seventeenth century when the site had been farmland, and the plantations were new.

Le Nôtre's garden was the dominant structure of the great complex, stretching nearly a mile and a half (3 km), with a balanced composition of water basins and canals contained in stone curbs, fountains, gravel walks, and patterned parterres that remains more coherent than the vast display Le Nôtre was to create at Versailles.

Le Nôtre created a magnificent scene to be viewed from the house, using the laws of perspective. Le Notre used the natural terrain to his advantage. He placed the canal at the lowest part of the complex, thus hiding it from the main perspectival point of view. Past the canal, the garden ascends a large open lawn and ends with the Hercules column added in the 19th century. Shrubberies provided a picture frame to the garden that also served as a stage for royal fêtes.

From the top of the grand staircase, this gives the impression that the entire garden is revealed in one single glance. Initially, the view consists of symmetrical rows of shrubbery, avenues, fountains, statues, flowers and other pieces developed to imitate nature – these elements exemplify the Baroque desire to mold nature to fit its wishes, thus using nature to imitate nature. The centerpiece is a large reflecting pool flanked by grottos holding statues in their many niches. The grand sloping lawn is not visible until one begins to explore the garden, when the viewer is made aware of the optical elements involved and discovers that the garden is much larger than it looks.