Château de Gaillon

Gaillon, France

Château de Gaillon was one of the first Renaissance buildings in France. Georges d'Amboise, Cardinal Archbishop of Rouen, started the reconstruction of medieval fort in 1502. It was completed in 1510 and the next cardinal continued the decoration work until 1550. It became one of the most ambitious and significant French building projects of its time, representing the early Renaissance palatial style.

Georges d'Amboise had spent much time in northern Italy on diplomatic missions and had been viceroy in Milan in 1500, where he had met Leonardo da Vinci and other artists and humanists, was suddenly raised to the high position of cardinal and prime minister. He had access to the architect-engineer Fra Giocondo, who had been invited to France by the king, and to the Italian garden designer Pacello da Mercogliano. By 1508 Gaillon's splendid new ranges and gardens were fit to receive Louis XII and his queen, Anne de Bretagne.

The Gothic range that formed an irregular outer court is entered through a massive gatehouse, remodeled in 1509, with octagonal corner towers and steep-pitched slate roofs. The north range was the new Grand'Maison, began in 1502, which contained the suite of apartments of Cardinal d'Amboise. Between the chapel and the Tour de la Sirène at the northeast corner of the château, runs the vaulted gallery open to the view over the valley of the Seine. It is the first French loggia with an outward-looking aspect.

At the center of the court once stood the finest fountain in France, which received its own plate in Jacques Androuet du Cerceau's Les Plus Excellents Bastiments de France. The fountain was commissioned 14 September 1506 from the Genoese sculptors Agostino Solari, Antonio della Porta and Pace Gazini, as a gift from the Republic of Venice to Cardinal d'Amboise, for having evicted the Sforza from Milan.

From the main court a second turreted gatehouse in one corner opened onto a bridge across the moat that provided access to a large courtyard, on the far side of which a range of new buildings with a central towered gateway opened into the splendid enclosed parterre designed by Pacello da Mercogliano. Its wide central gravelled walk led through a central pavilion open in four directions to a two-story pavilion set into the far wall. The high ground to the left was planted with trees. On the right a long gallery enclosing the parterre separated it from the patterned beds of vegetables and fruit-trees on a lower level, beneath a massively buttressed retaining wall. A number of conservative features stand out in this project at the dawn of the French formal garden, notably the enclosure of the main parterre and the lack of cohesive linking the various features.

Gaillon was burned out in a violent fire in 1764, but reconstructed: here the Cardinal de la Rochefoucauld received Benjamin Franklin and Louis XVI as a Carthusian monastery until the Revolution. Vandalized and emptied in 1790, it was sold as a national property and partly dismantled, then served as a penitentiary 1812-1827 before being sold again to a local farmer in 1834.

One section of Fra Giocondo's facade of Gaillon was removed under the direction of Alexandre Lenoir in the early 19th century for his museum of French monuments, in Paris. Lenoir's collection of architectural remnants stood on land across the Seine from the Louvre, the very ground that the French government provided for the establishment of the Ecole des Beaux Arts around 1830. At the direction of architect Felix Duban the portal was integrated into the courtyard design and served as a model for students of architecture. Recently the elements of the Galerie des Cerfs and the Porte de Gênes have been restored to their original positions at Gaillon once again.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Details

Founded: 1502-1550
Category: Castles and fortifications in France

More Information

en.wikipedia.org

Rating

4.2/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Samantha Vedis (2 years ago)
Super endroit tout n'avait pas fini d'être rénové mais nous avons passé un très bon moment en famille
charlotte ferrand (2 years ago)
Très très beau monument et les visites guidées théâtralisées l'été sont vraiment une bonne idée. On y passe un moment très agréable. Je recommande vivement.
Максим Саржин (2 years ago)
Old and nice place ...
Jean-Claude L (2 years ago)
Beau château, à visiter absolument avec un guide car c'est son histoire qui est très intéressante. Des explications sur l'architecture et des détails vous seront utiles pour comprendre pourquoi il est si important. Vous ne regretterez pas les quelques euros payés en plus et vous en partirez avec un très beau souvenir.
Ender YANIK (6 years ago)
Check the opening hours before visiting.
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Wroclaw Town Hall

The Old Town Hall of Wrocław is one of the main landmarks of the city. The Old Town Hall's long history reflects developments that have taken place in the city since its initial construction. The town hall serves the city of Wroclaw and is used for civic and cultural events such as concerts held in its Great Hall. In addition, it houses a museum and a basement restaurant.

The town hall was developed over a period of about 250 years, from the end of 13th century to the middle of 16th century. The structure and floor plan changed over this extended period in response to the changing needs of the city. The exact date of the initial construction is not known. However, between 1299 and 1301 a single-storey structure with cellars and a tower called the consistory was built. The oldest parts of the current building, the Burghers’ Hall and the lower floors of the tower, may date to this time. In these early days the primary purpose of the building was trade rather than civic administration activities.

Between 1328 and 1333 an upper storey was added to include the Council room and the Aldermen’s room. Expansion continued during the 14th century with the addition of extra rooms, most notably the Court room. The building became a key location for the city’s commercial and administrative functions.

The 15th and 16th centuries were times of prosperity for Wroclaw as was reflected in the rapid development of the building during that period. The construction program gathered momentum, particularly from 1470 to 1510, when several rooms were added. The Burghers’ Hall was re-vaulted to take on its current shape, and the upper story began to take shape with the development of the Great Hall and the addition of the Treasury and Little Treasury.

Further innovations during the 16th century included the addition of the city’s Coat of arms (1536), and the rebuilding of the upper part of the tower (1558–59). This was the final stage of the main building program. By 1560, the major features of today’s Stray Rates were established.

The second half of the 17th century was a period of decline for the city, and this decline was reflected in the Stray Rates. Perhaps by way of compensation, efforts were made to enrich the interior decorations of the hall. In 1741, Wroclaw became a part of Prussia, and the power of the City diminished. Much of the Stray Rates was allocated to administering justice.

During the 19th century there were two major changes. The courts moved to a separate building, and the Rates became the site of the city council and supporting functions. There was also a major program of renovation because the building had been neglected and was covered with creeping vines. The town hall now has several en-Gothic features including some sculptural decoration from this period.

In the early years of the 20th century improvements continued with various repair work and the addition of the Little Bear statue in 1902. During the 1930s, the official role of the Rates was reduced and it was converted into a museum. By the end of World War II Town Hall suffered minor damage, such as aerial bomb pierced the roof (but not exploded) and some sculptural elements were lost. Restoration work began in the 1950s following a period of research, and this conservation effort continued throughout the 20th century. It included refurbishment of the clock on the east facade.