Mail & Custom's House

Eckerö, Finland

The Mail & Custom’s House is rare and historically significant building in Eckerö. It was designed by famous Finnish architects C.L. Engel and C. Bassi and completed in 1828. The purpose of the building was to indicate the power of Russian Empire to seafarers coming from Sweden and it was built intentionally too large for the custom and post office need.

The Mail & Custom's House is well preserved. Today it functions as the post museum and there are temporary exhibitions.

Comments

Your name

Website (optional)



User Reviews

Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Jelling Runestones

The Jelling stones are massive carved runestones from the 10th century, found at the town of Jelling in Denmark. The older of the two Jelling stones was raised by King Gorm the Old in memory of his wife Thyra. The larger of the two stones was raised by King Gorm's son, Harald Bluetooth in memory of his parents, celebrating his conquest of Denmark and Norway, and his conversion of the Danes to Christianity. The runic inscriptions on these stones are considered the most well known in Denmark.

The Jelling stones stand in the churchyard of Jelling church between two large mounds. The stones represent the transitional period between the indigenous Norse paganism and the process of Christianization in Denmark; the larger stone is often cited as Denmark's baptismal certificate (dåbsattest), containing a depiction of Christ. They are strongly identified with the creation of Denmark as a nation state and both stones feature one of the earliest records of the name 'Danmark'.

After having been exposed to all kinds of weather for a thousand years cracks are beginning to show. On the 15th of November 2008 experts from UNESCO examined the stones to determine their condition. Experts requested that the stones be moved to an indoor exhibition hall, or in some other way protected in situ, to prevent further damage from the weather.

Heritage Agency of Denmark decided to keep the stones in their current location and selected a protective casing design from 157 projects submitted through a competition. The winner of the competition was Nobel Architects. The glass casing creates a climate system that keeps the stones at a fixed temperature and humidity and protects them from weathering. The design features rectangular glass casings strengthened by two solid bronze sides mounted on a supporting steel skeleton. The glass is coated with an anti-reflective material that gives the exhibit a greenish hue. Additionally, the bronze patina gives off a rusty, greenish colour, highlighting the runestones' gray and reddish tones and emphasising their monumental character and significance.