Kuopio Market Hall

Kuopio, Finland

The Market Hall has been selling local and imported products since 1902. The Art Nouveau style Market Hall building is one of the most precious buildings in Kuopio, and inside there are around 30 stalls. The building was designed by Johan Victor Strömberg and it was expanded in 1914.

Comments

Your name

Website (optional)Address

Kauppakatu 45, Kuopio, Finland
See all sites in Kuopio

Details

Founded: 1902
Category:
Historical period: Russian Grand Duchy (Finland)

Rating

4.4/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Kimmo Räisänen (2 years ago)
Joulun aika on ihanaa aikaa käydä hallissa! Tuoksut, tarjonta, kiireetöntä, joulun taikaa!!!
zbeagle gt (2 years ago)
Monta pientä, ihanaa putiikkia ja kahvilaa torin laidalla. Tuoretta, läheltä, suosittelen. ❤
Jaana M Almasri (2 years ago)
Kauppahalli on mukava ostospaikka. Siellä on monta ruokamyyjää. Mm. kaksi Kuopion vanhimpaa säilynyttä kahvilaa Burtsow ja Trube, kummallakin on leipomot ja tasokkaita tuotteita. B:lla on reilumman kokoisia leivoksia ja pullia. Burtsow on lisäksi kotileipomo, mikä on toiminut lähes 40 vuotta, kaikki tehdään kuten kotona vanhoilla resepteillä ilman lisä- tai nostatusaineita, se on ns. tuoretavaraa, mikä myydään tuoreena, eikä säilytetä monia päiviä. Aamulla voit saada yön yli levännyttä pullaa alehinnoin, mutta kaikki loppuu hyvin nopeasti. Tämä on pienehkö kahvila Carlsonin puoleisesta päädystä sisään tullessa. Hallissa myydään myös käsitöitä ja pikapurtavaa, lihaa ja kalaa sekä makeisia, erikoismyymälöitä ym. Tämä halli on harvoja Suomessa säilyneitä kauppahalleja. Se on kaunis myös ulkoapäin, ovi kuvattuna Veljmies-patsaan puolelta. Halli on tuoksuja tulvillaan. Auki klo 17.00:ään. Matkailija älä ohita tätä paikkaa. Hallin vieressä on Vossikka, hevoskyyti omalla tolpallaan. Paikassa ei asiakas wc:tä ole, mutta yleinen wc on maan alla ja se toimii kolikolla.
P Murray (2 years ago)
Wonderful in summer time on the weekends to stroll and visit the vendors to get fresh foods. Meat pies are the best.
Tomi Ruusala (3 years ago)
Here you can find lots of fresh fish, meat, cheese... Merchants know their products very well.
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Lincoln Memorial

The Lincoln Memorial is an American national monument built to honor the 16th President of the United States, Abraham Lincoln. It is located on the western end of the National Mall in Washington, D.C., across from the Washington Monument. The architect was Henry Bacon and the designer of the primary statue was Daniel Chester French.

Dedicated in 1922, it is one of several monuments built to honor an American president. It has always been a major tourist attraction and since the 1930s has been a symbolic center focused on race relations.

The building is in the form of a Greek Doric temple and contains a large seated sculpture of Abraham Lincoln and inscriptions of two well-known speeches by Lincoln, 'The Gettysburg Address' and his 'Second Inaugural Address'. The memorial has been the site of many famous speeches, including Martin Luther King's 'I Have a Dream' speech, delivered on August 28, 1963, during the rally at the end of the March on Washington for Jobs and Freedom.

Since 2010, approximately 6 million people visit the memorial annually.