Dun an Sticir is an Iron Age broch situated approximately 9.5 kilometers north of Lochmaddy in a lake on North Uist. A building was erected on the site in the late-medieval period. Dun an Sticir was probably built in the Iron Age in the period between 100 BC and 100 AD, like most brochs. Limited excavations resulted in finds of pottery.

The broch was probably inhabited during the Viking period. In the Middle Ages the broch was converted into a rectangular hall, or small tower. The entrance was enlarged and a window was constructed. Outbuildings were added and there was a larger building on Eilean na Mi-Chomhairle. The causeway from the north side of the lake to Eilean na Mi-Chomhairle was widened to 3 meters, so that carts could get to the island.

The broch has a total diameter of 18 metres. The walls of the broch are 3.5 metres thick and in some places a little more than three metres high. The circular interior of the broch was in the Middle Ages transformed into a rectangular area 10 metres by 4.6 metres. The axis is northeast-southwest. The entrances are 1.1 metres wide, located in the northwest and southwest of the rectangular space. The wall at the southwestern entrance is 2.5 metres thick.

References:

Comments

Your name



Details

Founded: 100BC - 100AD
Category: Ruins in United Kingdom

More Information

en.wikipedia.org

Rating

4.8/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Simon Gilmour (2 years ago)
Dean Eades (3 years ago)
Ed Williamson (3 years ago)
This is amazing, what a piece of ancient history, and you can just go and walk on it, pretending you are a man from ancient times
Jason Graves (4 years ago)
Stunning they think it could be as old as 5'500 years old amazing how they used to live we don't know we're born when you look back and see what they had to put up with a lot worse than we do now
Debra Richman (4 years ago)
So very interesting! Good sign to explain what it was.
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Abbey of Saint-Étienne

The Abbey of Saint-Etienne, also known as Abbaye aux Hommes ('Men"s Abbey'), is a former monastery dedicated to Saint Stephen (Saint Étienne). It is considered, along with the neighbouring Abbaye aux Dames ('Ladies" Abbey'), to be one of the most notable Romanesque buildings in Normandy. Like all the major abbeys in Normandy, it was Benedictine.

Lanfranc, before being an Archbishop of Canterbury, was abbot of Saint-Etienne. Built in Caen stone during the 11th century, the two semi-completed churches stood for many decades in competition. An important feature added to both churches in about 1120 was the ribbed vault, used for the first time in France. The two abbey churches are considered forerunners of the Gothic architecture. The original Romanesque apse was replaced in 1166 by an early Gothic chevet, complete with rosette windows and flying buttresses. Nine towers and spires were added in the 13th century. The interior vaulting shows a similar progression, beginning with early sexpartite vaulting (using circular ribs) in the nave and progressing to quadipartite vaults (using pointed ribs) in the sanctuary.

The two monasteries were finally donated by William the Conqueror and his wife, Matilda of Flanders, as penalty for their marriage against the Pope"s ruling. William was buried here; Matilda was buried in the Abbaye aux Dames. Unfortunately William"s original tombstone of black marble, the same kind as Matilda"s in the Abbaye aux Dames, was destroyed by the Calvinist iconoclasts in the 16th century and his bones scattered.

As a consequence of the Wars of Religion, the high lantern tower in the middle of the church collapsed and was never rebuilt. The Benedictine abbey was suppressed during the French Revolution and the abbey church became a parish church. From 1804 to 1961, the abbey buildings accommodated a prestigious high school, the Lycée Malherbe. During the Normandy Landings in 1944, inhabitants of Caen found refuge in the church; on the rooftop there was a red cross, made with blood on a sheet, to show that it was a hospital (to avoid bombings).