Pihlajavesi Wilderness Church

Keuruu, Finland

The wooden church of Pihjalavesi was built between 1780-1782. In 1778 small village of Pihjalavesi requested to build their own church, because it was long distance to nearest church. The parish of Keuruu denied the request, but the building of smaller chapel was allowed without any public funding. Local inhabitant built anyway a church and sold grain and tar to fund it. When the church was completed, local vicar got admonition from the chapter.

Pihlajavesi Wilderness Church was designed by famous church builder Matti Pärnä-Åkerblom. There are many legends of church, you can for example find figures of people in the inside wall of the church. Remarks are probably originated from the people reclining to the wall during worships.

The cemetery surrounding church was established in 1785 and used until the beginning of the 20th century. Some parts of the church were renovated in 1870s and again in 1930s. It’s open in summertime and popular venue for worships, concerts and weddings.

Comments

Your name

Website (optional)Details

Founded: 1780-1782
Category: Religious sites in Finland
Historical period: The Age of Enlightenment (Finland)

More Information

www.avoinmuseo.fi

Rating

4.8/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Tuula Moisio (2 years ago)
Hieno historiallinen nähtävyys, pääsee autolla ihan pihaan...
Marko M (2 years ago)
Hieno ja vanha kirkko, joka todellakin on nimensä veroinen, sillä se tuntuu sijaitsevan "keskellä ei mitään". Noh, tokikin lähimpiin mökkeihin ja taloihin ei ole kuin joitain satoja metrejä, ettei se nyt ihan täysin erämaassa ole. Kannattaa käydä tutustumassa.
Sanna Suklaa (2 years ago)
Idyllinen vanha puinen erämaakirkko❤️
Kari Kangas (2 years ago)
Keuruun Pihlajavedellä sijaitseva kirkko rakennettiin 1780–1782. Sen rakensivat talonpojat, jotka olivat saaneet tarpeekseen pitkästä kirkkomatkasta Keuruulle. Aluksi tuomiokapituli ei antanut rakentamiselle lupaa, vain ”saarnahuoneelle”. Kirkko siitä kuitenkin käytännössä tuli, mutta vasta 1787 se vihittiin virallisesti kirkoksi. Rakentamisaikanaan kirkko oli erämaassa ja erämaata sen ympäristö pitkälti nykyäänkin on. Hyvät opasteet ohjaavat perilla ja viimeistä kilometriä lukuunottamatta tie on hyväkuntoinen. Se viimeinen kilometri onkin sitten varsinaista pyykkilautaa. Kun perille pääsee, löytyy pysäköintitilaa runsaasti. Kirkko on lukossa, mutta avain on ovessa. Kirkon pihalla on kioski, joka on avoinna ilmeisesti vain tapahtumien yhteydessä, mutta kioskin katos on oiva paikka omien eväiden nauttimiseen. Ja kun perille pääsee, niin tunnelma erämaan keskellä olevassa tyhjässä, hämärässä ja vanhan puun tuoksuisessa kirkossa on ainutlaatuinen. Kirkon aukioloajoista oli vaikea saada tietoa. Museon toimisto ei ole avoinna joka päivä ja seurakunnan kansliakin on iltapäivisin suljettu. Keuruun matkailupalvelu vastasi kuitenkin nopeasti sähköpostiin ja seurakunnastakin tuli tieto sangen pikaisestin siitä huolimatta, että toimisto oli jo mennyt kiinni. Siitä Keuruulle täydet pisteet!
Harri Lamminpää (3 years ago)
Hieno vanha puukirkko rakennettu 1700-luvun lopulla
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Narikala Castle

Narikala is an ancient fortress overlooking Tbilisi, the capital of Georgia, and the Kura River. The fortress consists of two walled sections on a steep hill between the sulphur baths and the botanical gardens of Tbilisi. On the lower court there is the recently restored St Nicholas church. Newly built in 1996–1997, it replaces the original 13th-century church that was destroyed in a fire. The new church is of 'prescribed cross' type, having doors on three sides. The internal part of the church is decorated with the frescos showing scenes both from the Bible and history of Georgia.

The fortress was established in the 4th century and it was a Persian citadel. It was considerably expanded by the Umayyads in the 7th century and later, by king David the Builder (1089–1125). Most of extant fortifications date from the 16th and 17th centuries. In 1827, parts of the fortress were damaged by an earthquake and demolished.