Korlátka Castle Ruins

Cerová, Slovakia

Korlátka Castle was built in the mid-13th century. As a royal castle, it protected the western frontier of the Kingdom of Hungary. It has been left to decay since the 18th century. Only the outer walls of the upper castle and several stretches of lower fortifications were preserved.

References:

Comments

Your name



Address

501008, Cerová, Slovakia
See all sites in Cerová

Details

Founded: 13th century
Category: Miscellaneous historic sites in Slovakia

Rating

4.6/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Jana Chobotová (5 years ago)
Nenáročný výstup, krásny výhľad na okolie.
Peter K (5 years ago)
Zrúcanina hradu Kolátka, pôvodne Konradstein, leží na kraji dedinky Rozbehy nad obcou Cerová. Pôvodne slúžil ako hrad strážiaci Českú cestu. Bohužiaľ zub času sa na ňom značne podpísal, aj keď tu prebiehajú konzervačné práce. Hrad je asi 300-400 metrov od miesta kde sa dá zaparkovať, takže prístup je veľmi jednoduchý a pohodlný. Odporúčam spojiť s výletom na hrady Ostrý Kameň a Dobrá Voda.
Matej Majba (5 years ago)
Najkratší výlet v mojom živote :) Od parkoviska pri rozhľadni je to ku hradu asi 5 min. chôdze. Optimálne pre rodiny s malými deťmi. Oplatí sa poprechádzať sa aj v priľahlom lese okolo veternej turbíny.
Mário (6 years ago)
Korlátsky hrad (Korlátko, Korlátka, Cerovský hrad) je jeden z viacerých hradov, ktorý nájdete v Malých Karpatoch. Tento konkrétne sa nachádza pri obci Cerová v časti Rozbehy, na západnej strane Malých Karpát. Je to tá časť obce, ktorú už zdiaľky spoznáte podľa vrtúľ turbín veternej elektrárne. Hrad sa rozprestiera nad obcou, na krátkom skalnatom výstupku v nadmorskej výške 455m. Dostať sa na zrúcaninu hradu Korlátko je veľmi jednoduché. Stačí keď z obce Cerová pôjdete smerom na časť Rozbehy a na križovatke v Rozbehoch odbočíte doprava (smerom na západ). Následne pôjdete stále rovno do strmšieho kopca až k záveru obce, kde nájdete parkovisko kúsok za cintorínom. Asfaltová plocha je našťastie rozľahlá, takže tu zaparkuje viacero áut. Z parkoviska je to na hrad možno 10 minút pešo. Nachádza sa tam aj smerovník, ktorý vás odnaviguje správnym smerom. Prejdete úzkym pásom lesa za ktorým sa nachádza lúka a v pozadí už uvidíte samotný hrad.
Marian Samek (6 years ago)
Nicely repairing
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Argos Theater

The ancient Argos Theater was built in 320 BC. and is located in Argos, Greece against Larissa Hill. Nearby from this site is Agora, Roman Odeon, and the Baths of Argos. The theater is one of the largest architectural developments in Greece and was renovated in ca 120 AD.

The Hellenistic theater at Argos is cut into the hillside of the Larisa, with 90 steps up a steep incline, forming a narrow rectilinear cavea. Among the largest theaters in Greece, it held about 20,000 spectators and is divided by two landings into three horizontal sections. Staircases further divide the cavea into four cunei, corresponding to the tribes of Argos A high wall was erected to prevent unauthorized access into the theatron and may have helped the acoustics, but it is said the sound quality is still very good today.

Around 120 CE, both theaters were renovated in the Roman style.