Denghoog is a Neolithic passage grave dating from around 3000 BC on the northern edge of Wenningstedt-Braderup on the German Island of Sylt. The name Denghoog derives from the Söl'ring Deng (Thing) and Hoog (Hill).

Denghoog is an artificial hill created in the 4th millennium BC on top of a passage grave. The hill today has a height of around 3.5 metres and a diameter at the base of around 32 metres. The internal chamber is ellipsoid, measuring about 5 metres by 3 metres. Its roof is supported by twelve large boulders. The space between them is covered by dry stone walls made up of so-called Zwickelsteine. Three huge boulders, weighing around 20 metric tons each, form the roof of about 75 cm thickness. These stones are glacial erratics, carried here in the ice age from Scandinavia. The spaces between the roof stones are also filled with dry stone walling. A layer of firm blue clay, brought here from the eastern side of the island, mixed with stone fragments almost completely waterproofs the roof. Above this is a layer of yellow sand, covered by a final layer of humus.

A passage of six metres length and a height of one metre leads into the chamber. Several other stone blocks were found scattered around the base of the hill. These have been interpreted as the remains of a stone circle on top of the hill.

The hill was first opened for archeaeological research in 1868 by Ferdinand Wibel, a professor of geology. He found an undisturbed grave chamber that was divided in three sections.Wibel found a complete pottery jar and shards of 24 other vessels, 11 of which could be reassembled or completed. The largest of these, a Schultergefäss has a height of 38 cm and a diameter of 31 cm. Other burial objects included stone tools (hatchets, chisels, 20 flint blades, a pyrite bulb for making fire and two circular holed discs with a diameter of 10 to 12 cm. There were also six amber pearls (one of them labrys-shaped) and fragments of a seventh pearl. All of these findings are today exhibited at the Archäologisches Landesmuseum in Schloss Gottorf, in Schleswig.

By its shape and ornamentation, the pottery found inside the tomb indicates a date between 3200 and 3000 BC. It is likely that the Denghoog served as a burial site for a family or clan over a period spanning several generations.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Rating

4/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Amber Hazel (2 years ago)
Ein Muss, dieses wunderbare, begehbare Hünengrab. Der liebenswerte Kassenguide hat uns mit seinen interessanten Ausführungen super eingestimmt, es hat Spaß gemacht, den Abstieg über eine kleine Leiter durch eine Luke von oben zu wagen. Nichts für Leute mit Platzangst oder großem Umfang. Allerdings gibt es vorn noch einen Zugang, hier gelangt man aber nur kriechend auf allen Vieren oder im Entengang hinein. Was für ein Abenteuer! Hat man es nach drinnen geschafft, kann man sich auf kleine Bänke setzen und den gigantischen Anblick der besonderen Steine genießen.
Steffen Colditz (2 years ago)
Ist zwar nicht so viel zu Sehen aber dafür sind die erzählten Geschichten des verantwortlichen Mitarbeiters sehr interessant.
Suddelcool200 (2 years ago)
Cool
Karin Siller (2 years ago)
Sehr sehenswertes,5000 Jahre altes Grosssteingrab.Man kann es sich garnicht vorstellen,wie die Menschen in der Zeit so eine Leistung vollbringen konnten.Der Einstieg für Erwachsene kostet etwas Überwindung, macht jedoch riesigen Spass dort runterzusteigen.Kinder nehmen den kleinen Eingang.Der Mitarbeiter an der Kasse hat sich viel Zeit genommen und mir alles erklärt.Auf jeden Fall anschauen,lohnt sich!!!
Britta Elser (2 years ago)
Tipp
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Wroclaw Town Hall

The Old Town Hall of Wrocław is one of the main landmarks of the city. The Old Town Hall's long history reflects developments that have taken place in the city since its initial construction. The town hall serves the city of Wroclaw and is used for civic and cultural events such as concerts held in its Great Hall. In addition, it houses a museum and a basement restaurant.

The town hall was developed over a period of about 250 years, from the end of 13th century to the middle of 16th century. The structure and floor plan changed over this extended period in response to the changing needs of the city. The exact date of the initial construction is not known. However, between 1299 and 1301 a single-storey structure with cellars and a tower called the consistory was built. The oldest parts of the current building, the Burghers’ Hall and the lower floors of the tower, may date to this time. In these early days the primary purpose of the building was trade rather than civic administration activities.

Between 1328 and 1333 an upper storey was added to include the Council room and the Aldermen’s room. Expansion continued during the 14th century with the addition of extra rooms, most notably the Court room. The building became a key location for the city’s commercial and administrative functions.

The 15th and 16th centuries were times of prosperity for Wroclaw as was reflected in the rapid development of the building during that period. The construction program gathered momentum, particularly from 1470 to 1510, when several rooms were added. The Burghers’ Hall was re-vaulted to take on its current shape, and the upper story began to take shape with the development of the Great Hall and the addition of the Treasury and Little Treasury.

Further innovations during the 16th century included the addition of the city’s Coat of arms (1536), and the rebuilding of the upper part of the tower (1558–59). This was the final stage of the main building program. By 1560, the major features of today’s Stray Rates were established.

The second half of the 17th century was a period of decline for the city, and this decline was reflected in the Stray Rates. Perhaps by way of compensation, efforts were made to enrich the interior decorations of the hall. In 1741, Wroclaw became a part of Prussia, and the power of the City diminished. Much of the Stray Rates was allocated to administering justice.

During the 19th century there were two major changes. The courts moved to a separate building, and the Rates became the site of the city council and supporting functions. There was also a major program of renovation because the building had been neglected and was covered with creeping vines. The town hall now has several en-Gothic features including some sculptural decoration from this period.

In the early years of the 20th century improvements continued with various repair work and the addition of the Little Bear statue in 1902. During the 1930s, the official role of the Rates was reduced and it was converted into a museum. By the end of World War II Town Hall suffered minor damage, such as aerial bomb pierced the roof (but not exploded) and some sculptural elements were lost. Restoration work began in the 1950s following a period of research, and this conservation effort continued throughout the 20th century. It included refurbishment of the clock on the east facade.