Stanydale Temple was a Neolithic roofed building. Today all that remains is a large, walled enclosure. There is uncertainty about the original purpose of the building, but its unusual size indicates some communal purpose, or that it was possibly the home of an important person.

The building lies within a field of about 3.2 ha almost completely surrounded by a dry stone wall. The field contains two smaller stone houses and about 30 mounds of stone. The stones would have been cleared from the field to enable cultivation. The settlement may well have been established in 2500–2000 BC, when Neolithic farmers first came to Shetland. Pottery sherds show that it was occupied in the late Bronze Age (1000–700 BC) and early Iron Age (600–400 BC).

The smaller houses both have a large central space and some small rooms. The main building is heel-shaped with a concave facade, as are other neolithic buildings in Shetland. It has a shallow crescent-shaped forecourt. An alcove outside the door may have been a guardroom. The building is entered from the forecourt via a short, dog-legged passage. The building's walls enclose an oval area about 12m by 6.7 m with six shallow recesses.

Excavations have found two post holes along the axis of the oval that each contained the carbonized remains of a spruce post 250 mm in width. The species of spruce, Picea abies (Norway spruce), is not native to Scotland; the posts were presumably driftwood carried across from Scandinavia. The floor of the building also contained charcoal from Scots Pine. The building most likely had a wooden ridge roof. There would have been few if any trees on the island when Stanydale was built, but driftwood must have been plentiful since it would have taken 700 metres of timber to construct the roof.

Charles S. T. Calder explored the site in 1949. He thought that Stanydale was a temple, a name that has stuck, with a design originating from Mediterranean temples. He saw a strong resemblance to these structures, saying, 'It is almost impossible not to assume that the Maltese temples are the prototypes from which Stanydale is derived and which solve the question of its purpose. Other archaeologists have cast doubt on the 'temple' theory, but agree that the building is unique in Shetland of the period in apparently being designed for communal use or for a high-status person.

Excavations have found sherds of Beaker pottery and flat-based pots. Burnt barley grains have been found, as well as the remains of sheep and cattle. One of the buildings at Stanydale contained saddle-querns and grain-rubbers, which would have been used to grind the barley.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Details

Founded: 2500-2000 BC
Category: Prehistoric and archaeological sites in United Kingdom

More Information

en.wikipedia.org

User Reviews

Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Wroclaw Town Hall

The Old Town Hall of Wrocław is one of the main landmarks of the city. The Old Town Hall's long history reflects developments that have taken place in the city since its initial construction. The town hall serves the city of Wroclaw and is used for civic and cultural events such as concerts held in its Great Hall. In addition, it houses a museum and a basement restaurant.

The town hall was developed over a period of about 250 years, from the end of 13th century to the middle of 16th century. The structure and floor plan changed over this extended period in response to the changing needs of the city. The exact date of the initial construction is not known. However, between 1299 and 1301 a single-storey structure with cellars and a tower called the consistory was built. The oldest parts of the current building, the Burghers’ Hall and the lower floors of the tower, may date to this time. In these early days the primary purpose of the building was trade rather than civic administration activities.

Between 1328 and 1333 an upper storey was added to include the Council room and the Aldermen’s room. Expansion continued during the 14th century with the addition of extra rooms, most notably the Court room. The building became a key location for the city’s commercial and administrative functions.

The 15th and 16th centuries were times of prosperity for Wroclaw as was reflected in the rapid development of the building during that period. The construction program gathered momentum, particularly from 1470 to 1510, when several rooms were added. The Burghers’ Hall was re-vaulted to take on its current shape, and the upper story began to take shape with the development of the Great Hall and the addition of the Treasury and Little Treasury.

Further innovations during the 16th century included the addition of the city’s Coat of arms (1536), and the rebuilding of the upper part of the tower (1558–59). This was the final stage of the main building program. By 1560, the major features of today’s Stray Rates were established.

The second half of the 17th century was a period of decline for the city, and this decline was reflected in the Stray Rates. Perhaps by way of compensation, efforts were made to enrich the interior decorations of the hall. In 1741, Wroclaw became a part of Prussia, and the power of the City diminished. Much of the Stray Rates was allocated to administering justice.

During the 19th century there were two major changes. The courts moved to a separate building, and the Rates became the site of the city council and supporting functions. There was also a major program of renovation because the building had been neglected and was covered with creeping vines. The town hall now has several en-Gothic features including some sculptural decoration from this period.

In the early years of the 20th century improvements continued with various repair work and the addition of the Little Bear statue in 1902. During the 1930s, the official role of the Rates was reduced and it was converted into a museum. By the end of World War II Town Hall suffered minor damage, such as aerial bomb pierced the roof (but not exploded) and some sculptural elements were lost. Restoration work began in the 1950s following a period of research, and this conservation effort continued throughout the 20th century. It included refurbishment of the clock on the east facade.