Fredriksberg Fortress

Bergen, Norway

The Norwegian fortress Fredriskberg lay strategically placed on Nordnes’ highest point with a precipitous cliff face to the sea on the west side. Dutch Engineer Major General Henrik Ruse (1624-79) initiated the fortress construction, planned with three bastions and a half bastion on the land side and a wall on the side adjacent to the cliff. The fort was built between 1666 and 1667. It was built after and in many respects because of the Battle of Vågen. It is named after King Fredrik III of Norway.

The construction stalled and the fortifications decayed. A 1695 inspection of Bergen by Christian V of Denmark’s son, Christian Gyldenløve was the impetus which restarted work on the fortifications. By 1706 construction had been completed, albeit in a less complicated layout than originally planned.

Fredriksberg served among other things as a place of execution. Katten, the bastion, was also built in 1666 in what today is the Nordnes Park. The Lavette houses were built in 1810 and 1843 as military storages. After the city fire in 1916 they were used as temporary housing.

The grounds in front of the Lavette houses were used as a place of execution until the Swedish counterfeiter Jacob Wallin was executed in 1876. The Nordnes Park was built 1888-1898 partly on some of the old fortifications. The fortress has also been part of the Bergen Fire Fighting Service. It was a fire watch station from 1667 and a fire station from 1905 to 1926. Today the fort is the headquarters of Nordnæs Bataillon, a buekorps.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Address

Haugeveien 22, Bergen, Norway
See all sites in Bergen

Details

Founded: 1666-1667
Category: Castles and fortifications in Norway

User Reviews

Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Wroclaw Town Hall

The Old Town Hall of Wrocław is one of the main landmarks of the city. The Old Town Hall's long history reflects developments that have taken place in the city since its initial construction. The town hall serves the city of Wroclaw and is used for civic and cultural events such as concerts held in its Great Hall. In addition, it houses a museum and a basement restaurant.

The town hall was developed over a period of about 250 years, from the end of 13th century to the middle of 16th century. The structure and floor plan changed over this extended period in response to the changing needs of the city. The exact date of the initial construction is not known. However, between 1299 and 1301 a single-storey structure with cellars and a tower called the consistory was built. The oldest parts of the current building, the Burghers’ Hall and the lower floors of the tower, may date to this time. In these early days the primary purpose of the building was trade rather than civic administration activities.

Between 1328 and 1333 an upper storey was added to include the Council room and the Aldermen’s room. Expansion continued during the 14th century with the addition of extra rooms, most notably the Court room. The building became a key location for the city’s commercial and administrative functions.

The 15th and 16th centuries were times of prosperity for Wroclaw as was reflected in the rapid development of the building during that period. The construction program gathered momentum, particularly from 1470 to 1510, when several rooms were added. The Burghers’ Hall was re-vaulted to take on its current shape, and the upper story began to take shape with the development of the Great Hall and the addition of the Treasury and Little Treasury.

Further innovations during the 16th century included the addition of the city’s Coat of arms (1536), and the rebuilding of the upper part of the tower (1558–59). This was the final stage of the main building program. By 1560, the major features of today’s Stray Rates were established.

The second half of the 17th century was a period of decline for the city, and this decline was reflected in the Stray Rates. Perhaps by way of compensation, efforts were made to enrich the interior decorations of the hall. In 1741, Wroclaw became a part of Prussia, and the power of the City diminished. Much of the Stray Rates was allocated to administering justice.

During the 19th century there were two major changes. The courts moved to a separate building, and the Rates became the site of the city council and supporting functions. There was also a major program of renovation because the building had been neglected and was covered with creeping vines. The town hall now has several en-Gothic features including some sculptural decoration from this period.

In the early years of the 20th century improvements continued with various repair work and the addition of the Little Bear statue in 1902. During the 1930s, the official role of the Rates was reduced and it was converted into a museum. By the end of World War II Town Hall suffered minor damage, such as aerial bomb pierced the roof (but not exploded) and some sculptural elements were lost. Restoration work began in the 1950s following a period of research, and this conservation effort continued throughout the 20th century. It included refurbishment of the clock on the east facade.