Château du Taureau

Plouezoc'h, France

The town of Morlaix, on the north coast of Brittany, was once an important trading centre in the late Middle Ages. This made its surrounding lands a tempting target for hostile neighbours like the English. In 1522 the English attacked and pillaged the town in revenge for an attack on Bristol by pirates from Morlaix. After this attack the local authorities decided that the town needed to be protected against attacks from the sea. Because the Morlaix bay is crowded with big and small rocks, one strategically-placed fort in the bay, combined with batteries on the surrounding cliffs, was sufficient to control all marine access to Morlaix by sealing off the only waterway deep enough for large ships. The Taureau rock was the perfect place for such a fort.

It took twenty years for construction work to begin. There was only enough money to build a tower with a low battery around it. Due to a lack of maintenance work the tower collapsed in 1609 and was rebuilt in 1614 (look for the stone with this year on it at the foot of the tower). In the early 1690s Brittany’s coasts were attacked several times by the English navy, making the coastal defence of this area a very urgent matter. Work on improving the fort began in 1699, after Vauban'approved of plans drawn up by Garangeau, the Director of Fortifications for the region, based in Saint Malo. The building of the fort took about 50 years and it hasn’t been modified much since it was finished in 1745.

Because the fort only took a secondary position in the defence system, from 1745 onward the fort had a new use: first of all it was occupied by a garrison of invalid soldiers. Due to lack of space in the Palais des Invalides in Paris invalid soldiers were placed in forts that didn’t play a major role in the defence system anymore. Fort Medoc for example was occupied by a similar garrison in those days. Secondly, at the same time, the fort was used as a prison. Local noblemen were imprisoned here at the request of their family (wishing to avoid disgrace in most cases), who paid for their imprisonment. They stayed there as long as their family paid. After the French Revolution the fort was used for political prisoners. After the fort lost its military importance in 1880 it has had several new functions; a party island for a rich local family, a military base for the Nazis and a sailing school.

Over the past years the fort has been restored and it has been open to the public since 2006. The fort can be reached by boat from Carantec and Le Diben, depending on the tide.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Address

Plouezoc'h, France
See all sites in Plouezoc'h

Details

Founded: 1542-1745
Category: Castles and fortifications in France

Rating

4.6/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Marianne O Reilly (2 years ago)
Wonderful visit. Bring rain gear.
Mark 'NCW' Graham (2 years ago)
A great trip out for a good few hours thoroughly enjoyed by three generations of our family....
Jamie Flude (2 years ago)
We travelled from Plouganach harbour and had a 30 minute boat ride with some announcements in French for local pointers - such as the navigation methods in these rocky waters. The fort is very well kept and 1 hour is about right. Stunning setting.
Susie Flude (2 years ago)
We took the boat (pre-booked) from Plougasnou Port de Diben. I booked by phone and then collected the tickets on arrival. The Château was fascinating with fabulous views from the top. A sea mist descended quickly on the way back, despite the beautiful weather beforehand. A good day trip and unusual destination.
Gideon Robben (2 years ago)
Nice historic place!
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Château de Vaux-le-Vicomte

The Château de Vaux-le-Vicomte is a baroque French château built between 1658-1661 for Nicolas Fouquet. It was made for Marquis de Belle Île, Viscount of Melun and Vaux, the superintendent of finances of Louis XIV, the château was an influential work of architecture in mid-17th century Europe. At Vaux-le-Vicomte, the architect Louis Le Vau, the landscape architect André le Nôtre, and the painter-decorator Charles Le Brun worked together on a large-scale project for the first time. Their collaboration marked the beginning of the 'Louis XIV style' combining architecture, interior design and landscape design. The garden's pronounced visual axis is an example of this style.

To secure the necessary grounds for the elaborate plans for Vaux-le-Vicomte’s garden and castle, Fouquet purchased and demolished three villages. The displaced villagers were then employed in the upkeep and maintenance of the gardens. It was said to have employed eighteen thousand workers and cost as much as 16 million livres. The château and its patron became for a short time a focus for fine feasts, literature and arts. The poet La Fontaine and the playwright Molière were among the artists close to Fouquet. At the inauguration of Vaux-le-Vicomte, a Molière play was performed, along with a dinner event organized by François Vatel, and an impressive firework show.

After Fouquet was arrested and imprisoned for life, and his wife exiled, Vaux-le-Vicomte was placed under sequestration. The king seized, confiscated or purchased 120 tapestries, the statues, and all the orange trees from Vaux-le-Vicomte. He then sent the team of artists (Le Vau, Le Nôtre and Le Brun) to design what would be a much larger project than Vaux-le-Vicomte, the palace and gardens of Versailles.

The Marshal Villars became the new owner without first seeing the chateau. In 1764, the Marshal's son sold the estate to the Duke of Praslin, whose descendants would maintain the property for over a century. It is sometimes mistakenly reported that the château was the scene of a murder in 1847, when duke Charles de Choiseul-Praslin, killed his wife in her bedroom, but this did not happen at Vaux-le-Vicomte but at the Paris residence of the Duke.

In 1875, after thirty years of neglect, the estate was sold to Alfred Sommier in a public auction. The château was empty, some of the outbuildings had fallen into ruin, and the famous gardens were totally overgrown. The huge task of restoration and refurbishment began under the direction of the architect Gabriel-Hippolyte Destailleur, assisted by the landscape architect Elie Lainé. When Sommier died in 1908, the château and the gardens had recovered their original appearance. His son, Edme Sommier, and his daughter-in-law completed the task. Today, his descendants continue to preserve the château, which remains privately owned by Patrice and Cristina de Vogüé, the Count and Countess de Vogüé. It is now administered by their three sons Alexandre, Jean-Charles and Ascanio de Vogüé. Recognized by the state as a monument historique, it is open to the public regularly.

Architecture

The chateau is situated near the northern end of a 1.5-km long north-south axis with the entrance front facing north. Its elevations are perfectly symmetrical to either side of this axis. Somewhat surprisingly the interior plan is also nearly completely symmetrical with few differences between the eastern and western halves. The two rooms in the center, the entrance vestibule to the north and the oval salon to the south, were originally an open-air loggia, dividing the chateau into two distinct sections. The interior decoration of these two rooms was therefore more typical of an outdoor setting. Three sets of three arches, those on the entrance front, three more between the vestibule and the salon, and the three leading from the salon to the garden are all aligned and permitted the arriving visitor to see through to the central axis of the garden even before entering the chateau. The exterior arches could be closed with iron gates, and only later were they filled in with glass doors and the interior arches with mirrored doors. Since the loggia divided the building into two halves, there are two symmetrical staircases on either side of it, rather than a single staircase. The rooms in the eastern half of the house were intended for the use of the king, those in the western were for Fouquet. The provision of a suite of rooms for the king was normal practice in aristocratic houses of the time, since the king travelled frequently.

Another surprising feature of the plan is the thickness of the main body of the building (corps de logis), which consists of two rows of rooms running east and west. Traditionally the middle of the corps de logis of French chateaux consisted of a single row of rooms. Double-thick corps de logis had already been used in hôtels particuliers in Paris, including Le Vau's Hôtel Tambonneau, but Vaux was the first chateau to incorporate this change. Even more unusual, the main rooms are all on the ground floor rather than the first floor (the traditional piano nobile). This accounts for the lack of a grand staircase or a gallery, standard elements of most contemporary chateaux. Also noteworthy are corridors in the basement and on the first floor which run the length of house providing privacy to the rooms they access. Up to the middle of the 17th century, corridors were essentially unknown. Another feature of the plan, the four pavilions, one at each corner of the building, is more conventional.

Vaux-le-Vicomte was originally planned to be constructed in brick and stone, but after the mid-century, as the middle classes began to imitate this style, aristocratic circles began using stone exclusively. Rather late in the design process, Fouquet and Le Vau switched to stone, a decision that may have been influenced by the use of stone at François Mansart's Château de Maisons. The service buildings flanking the large avant-cour to the north of the house remained in brick and stone, and other structures preceding them were in rubble-stone and plaster, a social ranking of building materials that would be common in France for a considerable length of time thereafter.

The main chateau is constructed entirely on a moated platform, reached via two bridges, both aligned with the central axis and placed on the north and south sides. The moat is a picturesque holdover from medieval fortified residences, and is again a feature that Le Vau may have borrowed from Maisons. The moat at Vaux may also have been inspired by the previous chateau on the site, which Le Vau's work replaced.

Gardens

The château rises on an elevated platform in the middle of the woods and marks the border between unequal spaces, each treated in a different way. This effect is more distinctive today, as the woodlands are mature, than it was in the seventeenth century when the site had been farmland, and the plantations were new.

Le Nôtre's garden was the dominant structure of the great complex, stretching nearly a mile and a half (3 km), with a balanced composition of water basins and canals contained in stone curbs, fountains, gravel walks, and patterned parterres that remains more coherent than the vast display Le Nôtre was to create at Versailles.

Le Nôtre created a magnificent scene to be viewed from the house, using the laws of perspective. Le Notre used the natural terrain to his advantage. He placed the canal at the lowest part of the complex, thus hiding it from the main perspectival point of view. Past the canal, the garden ascends a large open lawn and ends with the Hercules column added in the 19th century. Shrubberies provided a picture frame to the garden that also served as a stage for royal fêtes.

From the top of the grand staircase, this gives the impression that the entire garden is revealed in one single glance. Initially, the view consists of symmetrical rows of shrubbery, avenues, fountains, statues, flowers and other pieces developed to imitate nature – these elements exemplify the Baroque desire to mold nature to fit its wishes, thus using nature to imitate nature. The centerpiece is a large reflecting pool flanked by grottos holding statues in their many niches. The grand sloping lawn is not visible until one begins to explore the garden, when the viewer is made aware of the optical elements involved and discovers that the garden is much larger than it looks.