The Château de Groussay was built in 1815 by the duchesse de Charest, a daughter of Louise Elisabeth de Croÿ-Havré, marquise de Tourzel, the governess of the royal enfants de France of Louis XVI and Marie Antoinette.

The Château was purchased in 1938-39 by the French aesthete Carlos de Beistegui, who enlarged it, with the professional help of Emilio Terry. Cecil Beaton's inspiration for Henry Higgins' library in My Fair Lady was the library at Groussay.

Beistegui created new gardens, inspired by the Anglo-Chinese gardens of the 18th century and by an 18th-century copper tent in the royal gardens of Drottningholm Palace in Sweden. They feature a Chinese pagoda, a labyrinth, a theater of verdure, a Tartar tent, and other follies. The Gardens are classified by the French government as one of the Remarkable Gardens of France.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Details

Founded: 1815
Category: Castles and fortifications in France

More Information

en.wikipedia.org

Rating

User Reviews

Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Naveta d'Es Tudons

The Naveta d"Es Tudons is the most remarkable megalithic chamber tomb in the Balearic island of Menorca. 

In Menorca and Majorca there are several dozen habitational and funerary naveta complexes, some of which similarly comprise two storeys. Navetas are chronologically pre-Talaiotic constructions.

The Naveta d"Es Tudons served as collective ossuary between 1200 and 750 BC. The lower chamber was for stashing the disarticulated bones of the dead after the flesh had been removed while the upper chamber was probably used for the drying of recently placed corpses. Radiocarbon dating of the bones found in the different funerary navetas in Menorca indicate a usage period between about 1130-820 BC, but the navetas like the Naveta d"Es Tudons are probably older.

The shape of the Naveta d"Es Tudons is that of a boat upside down, with the stern as its trapezoidal façade and the bow as its rounded apse. Its groundplan is an elongated semicircle. Externally, the edifice is 14.5 m long by 6.5 m wide and 4.55 m high but it would originally have been 6 m high.

The front, side walls and apse of the edifice consist of successive horizontal corbelled courses of huge rectangular or square limestone blocks dressed with a hammer and fitted together without mortar, with an all-round foundation course of blocks of even greater size laid on edge.