Narva Town Hall

Narva, Estonia

The town hall is one of the three buildings in Narva survived from World War II. The Baroque-style building was built by the order of Swedish king Charles XI. The project of the master George Teuffel from Lubeck formed the basis of the building, the construction of which started in 1688. After three years, at the latest in 1691, the building was finished when a gold-plated forged weathercock in the form of a crane was put at the top of the tower (it was made by master Grabben).

During the World War II, the Town Hall was severely damaged: the tower, the roof, the flooring were destroyed, the stairs and the figures at the portal got considerable damages. During the renovation works in the Town Hall (1956-1963), the tower was rebuilt, and the building attained the new roof; the facade and the portal were reconstructed, and the grate that connected stairs and handrails was restored.

Reference: Narva Museum

Comments

Your name



Address

Rüütli 1, Narva, Estonia
See all sites in Narva

Details

Founded: 1688-1691
Category: Palaces, manors and town halls in Estonia
Historical period: Part of the Swedish Empire (Estonia)

Rating

4.5/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Yefim Shabarov (2 years ago)
Nice place!
Alexander Wagon (2 years ago)
This place has been neglected for many years and deserves restoration and investment in it.
Yerlan Akhmetov (2 years ago)
Must visit place in Narva along with the Castle!
Kristjan Variksoo (3 years ago)
The clock was completely wrong.
Kristjan Variksoo (3 years ago)
The clock was completely wrong.
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Amphitheatre of the Three Gauls

The Amphitheatre of the Three Gauls was part of the federal sanctuary of the three Gauls dedicated to the cult of Rome and Augustus celebrated by the 60 Gallic tribes when they gathered at Lugdunum (Lyon). The amphitheatre was built at the foot of the La Croix-Rousse hill at what was then the confluence of the Rhône and Saône.

Excavations have revealed a basement of three elliptical walls linked by cross-walls and a channel surrounding the oval central arena. The arena was slightly sloped, with the building"s south part supported by a now-vanished vault. The arena"s dimensions are 67,6m by 42m. This phase of the amphitheatre housed games which accompanied the imperial cult, with its low capacity (1,800 seats) being enough for delegations from the 60 Gallic tribes.

The amphitheatre was expanded at the start of the 2nd century. Two galleries were added around the old amphitheatre, raising its width from 25 metres to 105 metres and its capacity to about 20,000 seats. In so doing it made it a building open to the whole population of Lugdunum and its environs.