Nelahozeves Castle

Nelahozeves, Czech Republic

The construction on Nelahozeves Castle began under the orders of Florian Griesbeck von Griesbach, a Tyrolean aristocrat and adviser to Emperor Ferdinand I, who commissioned the building from royal master builder Bonifaz Wolmut. The castle took more than sixty years to build and was completed at the beginning of the 17th century, more than a decade after Florian's death.

However, financial difficulties forced the von Griesbach family to sell the castle to Polyxena, 1st Princess Lobkowicz (1566-1642), in 1623. The castle was severely damaged during the Thirty Years' War, but was reconstructed by Václav Eusebius, 2nd Prince Lobkowicz (1609-1677), who used the castle as the center for administration and management of his estates.

The castle never served as the Lobkowicz family’s primary residence. In the late 19th and early 20th centuries, it was home to the Order of the Sisters of God's Love, a religious institution for widowed or unmarried noblewomen founded by Princess Wilhelmina Lobkowicz (1863-1945).

Nelahozeves Castle was confiscated by the Communist government in 1948, and housed an exhibition of modern socialist art run by the Czech Regional Gallery in the 1970s and 80s. It was returned to the Lobkowicz family in 1993, and now features an exhibition of historical period rooms, demonstrating the lifestyle of a Bohemian noble family in the mid-19th century. The castle also houses part of the Lobkowicz collection of paintings.

References:

Comments

Your name



Details

Founded: 1553
Category: Castles and fortifications in Czech Republic

Rating

4.3/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Alma Šťáhlavská (6 years ago)
Nelahozeves je Dvořákovo rodiště (původně Nelahodova ves) Zámek Nelahozeves : Na stěnách severního reprezentačního křídla zámku jsou dochována sgrafita, která byla v nedávné době restaurovaná. Znázorňují scény z Bible a antické mytologie. Je příkladem italského castella s bastiony a přístupem po kamenném mostě přes příkop Zámek Nelahozeves je trojkřídlá, dvoupodlažní budova sevřená na nárožích lichoběžníkovými bastiony po způsobu italských kastelů. Pevnostní dojem křídel zdůrazňuje sokl z bosovaných kvádrů, který prolamují arkády a portály. Zdi postavené převážně z kamene jsou zdobeny sgrafity (zobrazují mytologické výjevy a scény ze Starého zákona – podle knih, předloh se vzory architektury a výzdobných prvků s rytinami převážně Virgilia Solise, ale také Albrechta Dürera (Adam a Eva), které většinou pocházely z Německa a Itálie). Nádvoří je z jihu uzavřeno pouze nízkou zdí, neboť finanční prostředky došly před vybudováním čtvrté části. Arkády, z nichž byly přístupny jednotlivé místnosti zámku, byly původně otevřené, což je typickým znakem italského stylu. Vzhledem k chladnějšímu středoevropskému klimatu byly později zaskleny. Hlavní a nejrychleji se rozvíjející linií byli Popelové z Lobkovic. Již od počátku vsadili vše na věrnost katolické víře a Habsburkům. Po bitvě na Bílé Hoře získali obrovský majetek zkupováním konfiskací. Roku 1599 ze Zdeněk Vojtěch z Lobkovic stává nejvyšším kancléřem Českého království. Sňatkem s Polyxenou z Pernštejna získává Roudnici a roku 1623 byl povýšen do stavu říšských knížat. Umírá roku 1628. Lobkovicové jsou dodnes žijící a bohatě rozvětvený rod.
Tomáš Eller (6 years ago)
Strategická poloha nádraží je vynikající pro vlakovou cestu z Prahy k zámku Nelahozeves. Pokud cestujete z blízkého okolí, raději vystupte z autobusu v Kralupech nad Vltavou, kupte si sváču v nedalekém Penny u řeky Vltavy a následně se projděte Dvořákovou stezkou, která vás zavede k tomuto nádraží a následně i zámku. V létě doporučuji vyrazit v 9:00, kdy vás osvěží vánek z tekoucí řeky a zároveň můžete obdivovat vápencová skaliska - vhodná na portrétní fotky. V některých místech jsou i průrvy (únikové východy z nedalekého vlakového tunelu), které lákají k urbexu. Jak je vidět, tak se zde zastavil čas zhruba před 50 lety. Nádraží vypadá jako z pohádky "Freonový duch", úplně vás to vtáhne do daleké minulosti a říkáte si, jaké to tu bylo v době své slávy. Cesta k zámku (z nádraží) trvá pouhé 3 minuty, auto proto nechte doma. Pro občerstevní použijte restauraci Marina Vltava, kterou najdete na Dvořákově cestě.
Carlo Hudratore (6 years ago)
Mám rád zámky a přidám sem něco kultury; Až bude dým jen obláčkem, jen obláčkem, který hned vítr zcuchá, ať letí sbohem za vláčkem, ach, za vláčkem, mamince kolem ucha. Ať plnou parou uhání, ať uhání, lokomotiva s vlakem, ať zní to ještě se strání, ach, se strání, rozkvetlých vlčím mákem. Až vlak nám zmizí v zatáčce, až v zatáčce, jak dlouhá, tmavá stužka, snad padne jiskra do svlačce, ach, do svlačce, jak svatojánská muška.
Jirka (6 years ago)
Nadhera stoji za to si sem udelat vylet
Petr Kuba (7 years ago)
V této zástavbě se zastavil čas
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Rosenborg Castle

Rosenborg Palace was built in the period 1606-34 as Christian IV’s summerhouse just outside the ramparts of Copenhagen. Christian IV was very fond of the palace and often stayed at the castle when he resided in Copenhagen, and it was here that he died in 1648. After his death, the palace passed to his son King Frederik III, who together with his queen, Sophie Amalie, carried out several types of modernisation.

The last king who used the place as a residence was Frederik IV, and around 1720, Rosenborg was abandoned in favor of Frederiksborg Palace.Through the 1700s, considerable art treasures were collected at Rosenborg Castle, among other things items from the estates of deceased royalty and from Christiansborg after the fire there in 1794.

Soon the idea of a museum arose, and that was realised in 1833, which is The Royal Danish Collection’s official year of establishment.