Monastery of San Vicente do Pino

Monforte de Lemos, Spain

Above the plain of Monforte de Lemos rises a small hill which overlooks its entire expanse. This was the site chosen in the 10th century for building what would subsequently become the current monastery. It is also said that this was the location for the well-known Castrum Dactonium, of the Celtic Lemavos tribe, mentioned by the historians Ptolemy and Pliny the Elder.

Construction of the current San Vicente del Pino monastery dates back to the 16th century, although there are references to it originating in the 10th century. At the time of its construction, it was part of the Congregation of Valladolid. It is neoclassical in style and has three levels, the most prominent feature on the façade being the Doric columns.

Inside the monastery we can find a courtyard which, through the use of channels and its gradient, was designed to collect rainwater for storage in an underground cistern to supply the entire complex with water. During the confiscation period, the monastery was abandoned and at the turn of the 20th century it was once again inhabited by monks from Samos monastery, only to be subsequently abandoned again in the nineteen eighties. It would later be transformed into a National Tourism Parador hotel.

The church boasts a renaissance-style façade with a transitional Gothic interior. Inside, we can find elaborate vaults and a Baroque organ, currently out of service. The high altar is also Baroque.

References:

Comments

Your name



Details

Founded: 10th century AD
Category: Castles and fortifications in Spain

More Information

turismo.ribeirasacra.org

Rating

4.4/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Maria Jimenez (12 months ago)
Correct reconstruction
Maria Jimenez (12 months ago)
Correct reconstruction
David Davidson (17 months ago)
David Davidson (17 months ago)
?
Sir Saavedra (2 years ago)
Beautiful place but the staff is ok
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Abbey of Saint-Étienne

The Abbey of Saint-Etienne, also known as Abbaye aux Hommes ('Men"s Abbey'), is a former monastery dedicated to Saint Stephen (Saint Étienne). It is considered, along with the neighbouring Abbaye aux Dames ('Ladies" Abbey'), to be one of the most notable Romanesque buildings in Normandy. Like all the major abbeys in Normandy, it was Benedictine.

Lanfranc, before being an Archbishop of Canterbury, was abbot of Saint-Etienne. Built in Caen stone during the 11th century, the two semi-completed churches stood for many decades in competition. An important feature added to both churches in about 1120 was the ribbed vault, used for the first time in France. The two abbey churches are considered forerunners of the Gothic architecture. The original Romanesque apse was replaced in 1166 by an early Gothic chevet, complete with rosette windows and flying buttresses. Nine towers and spires were added in the 13th century. The interior vaulting shows a similar progression, beginning with early sexpartite vaulting (using circular ribs) in the nave and progressing to quadipartite vaults (using pointed ribs) in the sanctuary.

The two monasteries were finally donated by William the Conqueror and his wife, Matilda of Flanders, as penalty for their marriage against the Pope"s ruling. William was buried here; Matilda was buried in the Abbaye aux Dames. Unfortunately William"s original tombstone of black marble, the same kind as Matilda"s in the Abbaye aux Dames, was destroyed by the Calvinist iconoclasts in the 16th century and his bones scattered.

As a consequence of the Wars of Religion, the high lantern tower in the middle of the church collapsed and was never rebuilt. The Benedictine abbey was suppressed during the French Revolution and the abbey church became a parish church. From 1804 to 1961, the abbey buildings accommodated a prestigious high school, the Lycée Malherbe. During the Normandy Landings in 1944, inhabitants of Caen found refuge in the church; on the rooftop there was a red cross, made with blood on a sheet, to show that it was a hospital (to avoid bombings).