Paimio Sanatorium

Paimio, Finland

Paimio Sanatorium is a former tuberculosis sanatorium in designed by Finnish architect Alvar Aalto. The building was completed in 1932, and soon after received critical acclaim both in Finland and abroad. The building served exclusively as a tuberculosis sanatorium until the early 1960s, when it was converted into a general hospital. Today the building is part of the Turku University Hospital. The sanatorium was nominated to become a UNESCO World Heritage Site.

Aalto received the commission to design the building after winning an architectural competition for the project held in 1929. Though the building represents the 'modernist' period of Aalto's career, and followed many of the tenets of Le Corbusier's pioneering ideas for modernist architecture (e.g. ribbon windows, roof terraces, machine aesthetic), it also carried the seeds of Aalto's later move towards a more synthetic approach. For instance, the main entrance is marked by a nebulous-shaped canopy unlike anything being designed at that time by the older generation of modernist architects. The building is widely regarded as one of his most important early designs — designed at the same time as the Vyborg Library. Aalto and his wife Aino designed all of the sanatorium's furniture and interiors. Some of the furniture, most notably the Paimio chair, is still in production by Artek.

Aalto's starting point for the design of the sanatorium was to make the building itself a contributor to the healing process. He liked to call the building a "medical instrument". For instance, particular attention was paid to the design of the patient bedrooms: these generally held two patients, each with his or her own cupboard and washbasin. Aalto designed special non-splash basins, so that the patient would not disturb the other while washing. The patients spent many hours lying down, and thus Aalto placed the lamps in the room out of the patients line of vision and painted the ceiling a relaxing dark green so as to avoid glare. Each patient had their own specially designed cupboard, fixed to the wall and off the floor so as to aid in cleaning beneath it.

In the early years the only known "cure" for tuberculosis was complete rest in an environment with clean air and sunshine. Thus on each floor of the building, at the end of the patient bedroom wing, were sunning balconies, where weak patients could be pulled out in their beds. Healthier patients could go and lie on the sun deck on the very top floor of the building. As the patients spent a long time—typically several years—in the sanatorium, there was a distinct community atmosphere among both staff and patients; something which Aalto had taken into account in his designs, with various communal facilities, a chapel, as well as staff housing, and even specially laid out promenade routes through the surrounding forest landscape. In the 1950s the disease could be partly dealt with by surgery and thus a surgery wing, also designed by Aalto, was added. Soon after, antibiotics saw the virtual end of the disease, and the number of patients was reduced dramatically and the building was converted into a general hospital.

References:

Comments

Your name



Details

Founded: 1932
Category:
Historical period: Independency (Finland)

Rating

4.3/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

ake play YT (3 years ago)
Älkää tulko
kauhukersa (3 years ago)
älkää vaan tulko tänne.
Juha Mattila (3 years ago)
Alvar Aalto Funktionalismi Sairaala
Max Koso (3 years ago)
A must visit for Aalto-fans. Some really special and awesome designs.
Fiia Virtanen (4 years ago)
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Les Invalides

Les Invalides is a complex of buildings containing museums and monuments, all relating to the military history of France, as well as a hospital and a retirement home for war veterans, the building"s original purpose. The buildings house the Musée de l"Armée, the military museum of the Army of France, the Musée des Plans-Reliefs, and the Musée d"Histoire Contemporaine, as well as the burial site for some of France"s war heroes, notably Napoleon Bonaparte.

Louis XIV initiated the project in 1670, as a home and hospital for aged and unwell soldiers: the name is a shortened form of hôpital des invalides. The architect of Les Invalides was Libéral Bruant. The enlarged project was completed in 1676, the river front measured 196 metres and the complex had fifteen courtyards. Jules Hardouin Mansart assisted the aged Bruant, and the chapel was finished in 1679 to Bruant"s designs after the elder architect"s death.

Shortly after the veterans" chapel was completed, Louis XIV commissioned Mansart to construct a separate private royal chapel referred to as the Église du Dôme from its most striking feature. Inspired by St. Peter"s Basilica in Rome, the original for all Baroque domes, it is one of the triumphs of French Baroque architecture. The domed chapel is centrally placed to dominate the court of honour. It was finished in 1708.

Because of its location and significance, the Invalides served as the scene for several key events in French history. On 14 July 1789 it was stormed by Parisian rioters who seized the cannons and muskets stored in its cellars to use against the Bastille later the same day. Napoleon was entombed under the dome of the Invalides with great ceremony in 1840. In December 1894 the degradation of Captain Alfred Dreyfus was held before the main building, while his subsequent rehabilitation ceremony took place in a courtyard of the complex in 1906.

The building retained its primary function of a retirement home and hospital for military veterans until the early twentieth century. In 1872 the musée d"artillerie (Artillery Museum) was located within the building to be joined by the Historical Museum of the Armies in 1896. The two institutions were merged to form the present musée de l"armée in 1905. At the same time the veterans in residence were dispersed to smaller centres outside Paris. The reason was that the adoption of a mainly conscript army, after 1872, meant a substantial reduction in the numbers of veterans having the twenty or more years of military service formerly required to enter the Hôpital des Invalides. The building accordingly became too large for its original purpose. The modern complex does however still include the facilities detailed below for about a hundred elderly or incapacitated former soldiers.