The Grote Kerk or St. Bavokerk is a former Catholic cathedral located on the central market square in the Dutch city of Haarlem. This church is an important landmark for the city of Haarlem and has dominated the city skyline for centuries. It is built in the Gothic style of architecture, and it became the main church of Haarlem after renovations in the 15th century made it significantly larger than the Janskerk. First mention of a church on this spot was made in 1307, but the wooden structure burned in the 14th century.

The church was rebuilt and promoted to chapter church in 1479 and only became a cathedral in 1559. The main architects were Godevaert de Bosscher, Steven van Afflighem and Evert van Antwerpen. The term 'Catholic' was never really associated with this church, since it was only consecrated as a cathedral in 1559, which was already in the middle of the period known as the Protestant Reformation. The church was confiscated only 19 years later during the Haarlemse noon in 1578, when it was converted to Protestantism. It was dedicated to Saint Bavo at some time before 1500, though there exists a curious painting in the collection of the Catholic Cathedral of St. Bavo illustrating the miracle of St. Bavo saving Haarlem from the Kennemers in a scene from the 13th century. This painting was painted a century after the Catholics were banned from 'their' church, and may have been a commemorative painting referring to the defense of the Church and the Catholic faith as well as the defense of the city.

On May 22, 1801 there was a fire caused by lightning which struck the tower. Another disaster was prevented in 1839 by Martijn Hendrik Kretschman, the guard of the tower. He stopped Jan Drost who worked for the church. Drost had tried to set fire to the pipe organ and piano by throwing hot coals on top of it. Drost committed suicide and he was buried in the tower. In the church was a high sentry bos reserved for fire-watchers. If they saw a fire in the city then they would signal using red flags so that the guards in the main guard house opposite could react. This sentry position was still in use in 1919.

Though the exterior of the church seems timeless, it changed twice in the past 500 years; once when all statuary was removed from the outer niches during the Haarlemse Noon, and the second time in the late 19th century when a 'more Gothic look' was given to the church by adding some fake ramparts to the roof edge. This can be seen easily when comparing pictures made before and afterwards.

Around the church various low buildings have been built up against it, most notably the former fish market called De Vishal, which today is used for exhibiting modern art. On the south side a series of low buildings used as shops are built up against various church buildings such as the former 'librye' or library, and sacristy. In 1630 the architect Salomon de Bray designed and built the consistory which still exists today.

The interior of the church has also changed little over the years, though the inner chapels suffered greatly during the Beeldenstorm, and many stained-glass windows have been lost to neglect. Fortunately, the interior has been painted many times by local painters, most notably by Pieter Jansz Saenredam and the Berckheyde brothers. Based on these paintings, work has been done to reconstruct the interior so various items such as rouwborden or 'mourning shields' hang again today in their 'proper' place.

The stained glass windows of the Bavo have suffered through the years from neglect. It is hard to imagine that Haarlem was an important center for stained glass art in the 16th century, since so little evidence of it still exists in Haarlem. After the Reformation, Haarlem promoted the stories of the Damiaatjes and the associated Wapenvermeerdering and produced many windows with this central story, which it presented as a gift to other churches and town halls. Today the original Haarlem gift by Willem Thibaut still hangs in the Janskerk (Gouda) as designed. That window gives an impression of the type of window that once hung in the Western wall. When the famous Muller organ was installed, the glass on the west side of the church (now only known to us from the painting by the local painter Job Berckheyde) with the Wapenvermeerdering, was dismantled and bricked up. The sketches for this glass have survived and are in the possession of the Rijksmuseum in Amsterdam and were drawn by Barend van Orley.

The organ of the Sint-Bavo church (the Christiaan Müller organ) is one of the world's most historically important organs. It was built by the Amsterdam organ builder Christian Müller, with stucco decorations by the Amsterdam artist Jan van Logteren, between 1735 and 1738. Upon completion it was the largest organ in the world with 60 voices and 32-feet pedal-towers.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Details

Founded: 1479
Category: Religious sites in Netherlands

More Information

en.wikipedia.org

Rating

4.4/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

david miller (14 months ago)
A very beautiful and picturesque cathedral in the market square of Haarlem. We had the pleasure of seeing it while on an Easter break European tour with our daughter. The Gothic architecture is exquisite, and it has historical importance musically, as its organ was played by some of the greatest musicians, Mendelssohn, Händel and Mozart.
Bob Stam (14 months ago)
Beautiful old church in the center of Haarlem .. it's a pity they now charge you with an entrance fee ..
Cherie Amour Stanyer (15 months ago)
Very historical and picturesque. The market outside is very nice and festive. Would highly recommend visiting the cathedral for an authentic experience of Haarlem.
Ros Morris (15 months ago)
This is a beautiful church.The interior is wonderful and I enjoyed my self guided tour.
SignsofLifeSA (2 years ago)
Definitely worth a visit. Incredibly beautiful church with great acoustics. Am so glad we took the time to view.
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Château de Vaux-le-Vicomte

The Château de Vaux-le-Vicomte is a baroque French château built between 1658-1661 for Nicolas Fouquet. It was made for Marquis de Belle Île, Viscount of Melun and Vaux, the superintendent of finances of Louis XIV, the château was an influential work of architecture in mid-17th century Europe. At Vaux-le-Vicomte, the architect Louis Le Vau, the landscape architect André le Nôtre, and the painter-decorator Charles Le Brun worked together on a large-scale project for the first time. Their collaboration marked the beginning of the 'Louis XIV style' combining architecture, interior design and landscape design. The garden's pronounced visual axis is an example of this style.

To secure the necessary grounds for the elaborate plans for Vaux-le-Vicomte’s garden and castle, Fouquet purchased and demolished three villages. The displaced villagers were then employed in the upkeep and maintenance of the gardens. It was said to have employed eighteen thousand workers and cost as much as 16 million livres. The château and its patron became for a short time a focus for fine feasts, literature and arts. The poet La Fontaine and the playwright Molière were among the artists close to Fouquet. At the inauguration of Vaux-le-Vicomte, a Molière play was performed, along with a dinner event organized by François Vatel, and an impressive firework show.

After Fouquet was arrested and imprisoned for life, and his wife exiled, Vaux-le-Vicomte was placed under sequestration. The king seized, confiscated or purchased 120 tapestries, the statues, and all the orange trees from Vaux-le-Vicomte. He then sent the team of artists (Le Vau, Le Nôtre and Le Brun) to design what would be a much larger project than Vaux-le-Vicomte, the palace and gardens of Versailles.

The Marshal Villars became the new owner without first seeing the chateau. In 1764, the Marshal's son sold the estate to the Duke of Praslin, whose descendants would maintain the property for over a century. It is sometimes mistakenly reported that the château was the scene of a murder in 1847, when duke Charles de Choiseul-Praslin, killed his wife in her bedroom, but this did not happen at Vaux-le-Vicomte but at the Paris residence of the Duke.

In 1875, after thirty years of neglect, the estate was sold to Alfred Sommier in a public auction. The château was empty, some of the outbuildings had fallen into ruin, and the famous gardens were totally overgrown. The huge task of restoration and refurbishment began under the direction of the architect Gabriel-Hippolyte Destailleur, assisted by the landscape architect Elie Lainé. When Sommier died in 1908, the château and the gardens had recovered their original appearance. His son, Edme Sommier, and his daughter-in-law completed the task. Today, his descendants continue to preserve the château, which remains privately owned by Patrice and Cristina de Vogüé, the Count and Countess de Vogüé. It is now administered by their three sons Alexandre, Jean-Charles and Ascanio de Vogüé. Recognized by the state as a monument historique, it is open to the public regularly.

Architecture

The chateau is situated near the northern end of a 1.5-km long north-south axis with the entrance front facing north. Its elevations are perfectly symmetrical to either side of this axis. Somewhat surprisingly the interior plan is also nearly completely symmetrical with few differences between the eastern and western halves. The two rooms in the center, the entrance vestibule to the north and the oval salon to the south, were originally an open-air loggia, dividing the chateau into two distinct sections. The interior decoration of these two rooms was therefore more typical of an outdoor setting. Three sets of three arches, those on the entrance front, three more between the vestibule and the salon, and the three leading from the salon to the garden are all aligned and permitted the arriving visitor to see through to the central axis of the garden even before entering the chateau. The exterior arches could be closed with iron gates, and only later were they filled in with glass doors and the interior arches with mirrored doors. Since the loggia divided the building into two halves, there are two symmetrical staircases on either side of it, rather than a single staircase. The rooms in the eastern half of the house were intended for the use of the king, those in the western were for Fouquet. The provision of a suite of rooms for the king was normal practice in aristocratic houses of the time, since the king travelled frequently.

Another surprising feature of the plan is the thickness of the main body of the building (corps de logis), which consists of two rows of rooms running east and west. Traditionally the middle of the corps de logis of French chateaux consisted of a single row of rooms. Double-thick corps de logis had already been used in hôtels particuliers in Paris, including Le Vau's Hôtel Tambonneau, but Vaux was the first chateau to incorporate this change. Even more unusual, the main rooms are all on the ground floor rather than the first floor (the traditional piano nobile). This accounts for the lack of a grand staircase or a gallery, standard elements of most contemporary chateaux. Also noteworthy are corridors in the basement and on the first floor which run the length of house providing privacy to the rooms they access. Up to the middle of the 17th century, corridors were essentially unknown. Another feature of the plan, the four pavilions, one at each corner of the building, is more conventional.

Vaux-le-Vicomte was originally planned to be constructed in brick and stone, but after the mid-century, as the middle classes began to imitate this style, aristocratic circles began using stone exclusively. Rather late in the design process, Fouquet and Le Vau switched to stone, a decision that may have been influenced by the use of stone at François Mansart's Château de Maisons. The service buildings flanking the large avant-cour to the north of the house remained in brick and stone, and other structures preceding them were in rubble-stone and plaster, a social ranking of building materials that would be common in France for a considerable length of time thereafter.

The main chateau is constructed entirely on a moated platform, reached via two bridges, both aligned with the central axis and placed on the north and south sides. The moat is a picturesque holdover from medieval fortified residences, and is again a feature that Le Vau may have borrowed from Maisons. The moat at Vaux may also have been inspired by the previous chateau on the site, which Le Vau's work replaced.

Gardens

The château rises on an elevated platform in the middle of the woods and marks the border between unequal spaces, each treated in a different way. This effect is more distinctive today, as the woodlands are mature, than it was in the seventeenth century when the site had been farmland, and the plantations were new.

Le Nôtre's garden was the dominant structure of the great complex, stretching nearly a mile and a half (3 km), with a balanced composition of water basins and canals contained in stone curbs, fountains, gravel walks, and patterned parterres that remains more coherent than the vast display Le Nôtre was to create at Versailles.

Le Nôtre created a magnificent scene to be viewed from the house, using the laws of perspective. Le Notre used the natural terrain to his advantage. He placed the canal at the lowest part of the complex, thus hiding it from the main perspectival point of view. Past the canal, the garden ascends a large open lawn and ends with the Hercules column added in the 19th century. Shrubberies provided a picture frame to the garden that also served as a stage for royal fêtes.

From the top of the grand staircase, this gives the impression that the entire garden is revealed in one single glance. Initially, the view consists of symmetrical rows of shrubbery, avenues, fountains, statues, flowers and other pieces developed to imitate nature – these elements exemplify the Baroque desire to mold nature to fit its wishes, thus using nature to imitate nature. The centerpiece is a large reflecting pool flanked by grottos holding statues in their many niches. The grand sloping lawn is not visible until one begins to explore the garden, when the viewer is made aware of the optical elements involved and discovers that the garden is much larger than it looks.