Belœil château has been the residence of the Prince de Ligne since the 14th century. The château lies in the middle of a magnificent Baroque garden designed in 1664. The château and gardens can be visited during spring and summer.

Belœil became possession of the Ligne family in 1394. At the beginning of the 15th century the local castle was chosen as the principal residence of the family. The old castle was a fortified rectangular building with a moat surrounding it and had four round towers, one at each angle. This basic structure is still preserved, although the facades and interiors were greatly altered during the following centuries.

From 1664 onward the park, with its straight alleys, geometrical ponds and imposing perspectives was created. The typical bosquets - garden chambers enclosed by high hedges - were preserved in spite of the changing fashion in the 18th and 19th centuries when English landscape gardens were preferred. A small landscape garden with a 'ruin' was installed in the direct vicinity of the château by Charles Joseph, Prince de Ligne.

The fortified castle was adapted into a luxurious country house following the French example. The interiors were appointed with fine furniture and the art collections of the family. During the New Year's celebrations of 1900, disaster struck the castle when it burned down completely. Most of the furnishings, including the library of 20,000 rare volumes and the art collection, were saved. The castle was rebuilt in the following years by the French architect Ernest Sanson, while the interiors were redecorated using pieces from the Ligne collection.

References:

Comments

Your name



Details

Founded: 1394
Category: Castles and fortifications in Belgium

Rating

3.7/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Dhondt patrick (9 months ago)
very good
olivie theo (20 months ago)
Super pleasant and helpful
Gregory Breuse (2 years ago)
Super ,vive l orientation du vent
Gregory Breuse (2 years ago)
Great, long live the direction of the wind
Thierry Busschaert (2 years ago)
Country setting conducive to walks on foot or by bike ...
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Broch of Gurness

The Broch of Gurness is an Iron Age broch village. Settlement here began sometime between 500 and 200 BC. At the centre of the settlement is a stone tower or broch, which once probably reached a height of around 10 metres. Its interior is divided into sections by upright slabs. The tower features two skins of drystone walls, with stone-floored galleries in between. These are accessed by steps. Stone ledges suggest that there was once an upper storey with a timber floor. The roof would have been thatched, surrounded by a wall walk linked by stairs to the ground floor. The broch features two hearths and a subterranean stone cistern with steps leading down into it. It is thought to have some religious significance, relating to an Iron Age cult of the underground.

The remains of the central tower are up to 3.6 metres high, and the stone walls are up to 4.1 metres thick. The tower was likely inhabited by the principal family or clan of the area but also served as a last resort for the village in case of an attack.

The broch continued to be inhabited while it began to collapse and the original structures were altered. The cistern was filled in and the interior was repartitioned. The ruin visible today reflects this secondary phase of the broch's use.

The site is surrounded by three ditches cut out of the rock with stone ramparts, encircling an area of around 45 metres diameter. The remains of numerous small stone dwellings with small yards and sheds can be found between the inner ditch and the tower. These were built after the tower, but were a part of the settlement's initial conception. A 'main street' connects the outer entrance to the broch. The settlement is the best-preserved of all broch villages.

Pieces of a Roman amphora dating to before 60 AD were found here, lending weight to the record that a 'King of Orkney' submitted to Emperor Claudius at Colchester in 43 AD.

At some point after 100 AD the broch was abandoned and the ditches filled in. It is thought that settlement at the broch continued into the 5th century AD, the period known as Pictish times. By that time the broch was not used anymore and some of its stones were reused to build smaller dwellings on top of the earlier buildings. Until about the 8th century, the site was just a single farmstead.

In the 9th century, a Norse woman was buried at the site in a stone-lined grave with two bronze brooches and a sickle and knife made from iron. Other finds suggest that Norse men were buried here too.