Kapllan Pasha Tomb

Tirana, Albania

The Kapllan Pasha Tomb was built in the early 19th century, with carved stones and has an octagonal shape. The columns are made of stone, and placed also on stone bases and capitals with plant decor on the surface. The former ruler of Tirana was interned here in the 19th century, but was later repatriated back to Istanbul, Turkey.

It stood next to the Sylejman Pasha Mosque, which was destroyed during World War II and is not to be confused with the Suleyman Pasha Tomb. It has recently been restored by the Municipality of Tirana.

References:

Comments

Your nameDetails

Founded: 1820
Category: Cemeteries, mausoleums and burial places in Albania

More Information

en.wikipedia.org

Rating

4.3/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

gentian dedja (2 years ago)
Ottoman tomb
Koco Papagjoni (2 years ago)
Nice place to see and near the center
Vasken Spiru (3 years ago)
varri i Kapllan Pashës. Feudalët e mëdhenj e bënë zakon të ndërtonin tyrbe, nga të cilat sot qëndron në këmbë edhe varri monumental i Kapllan Pashë Toptanit vdekur në 1819. Dikur ajo qëndronte përballë tyrbes së Sulejman Pashë Bargjinit dhe Xhamisë së Vjetër, sot përballë monumentit të Ushtarit të Panjohur. Ajo është në formë tetëkëndëshi, mjaft interesante për kolonat monolitike, për kapitelet e silizuara korintike dhe për tetë harqet e dekoruara me nga një gjethe akanthi të stilizuar në reliev, njëri prej të cilëve përmban mbishkrimin që flet për Kapllan Toptanin, por që sot është i palexueshëm. Është një tyrbe e hapur, pa çati dhe pa kube.
Kristjano Monka (3 years ago)
A nice thing to see. Not more provided
Taulanti's Guide (3 years ago)
Monument of culture
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Frösö Runestone

Frösöstenen is the northern-most raised runestone in the world and Jämtland's only runestone. It originally stood at the tip of ferry terminal on the sound between the island of Frösön and Östersund. The stone dates to between 1030 and 1050. It has now been relocated to the lawn in front of the local county seat due to the construction of a new bridge, between 1969 and 1971, on the original site.

Frösö runestone inscription means: Austmaðr, Guðfastr's son, had this stone raised and this bridge built and Christianized Jämtland. Ásbjörn built the bridge. Trjónn and Steinn carved these runes.