The Schloßberg is the site of ancient fortress in the centre of the city of Graz, Austria. The hill is now a public park and enjoys extensive views of the city. The fortification of the Schloßberg goes back to at least the 10th century. In the mid-16th century, a 400 m long fortress was constructed by architects from the north of Italy. There are records of a cable-hauled lift being in use between 1528 and 1595 to move construction materials for the fortifications. The castle was never conquered, but it was largely demolished by Napoleonic forces under the Treaty of Schönbrunn of 1809. The clock tower (the Uhrturm) and bell tower (the Glockenturm) were spared after the people of Graz paid a ransom for their preservation.

The remains of the castle were turned into a public park by Ludwig von Welden in 1839. The park contains the Uhrturm, the Glockenturm, a cistern and two bastions from the old castle. The Uhrturm is a recognisable icon for the city, and is unusual in that the clock's hands have opposite roles to the common notion, with the larger one marking hours while the smaller is for minutes. The Glockenturm contains Liesl, the heaviest bell in Graz.

Near the Uhrturm there is a café with views over the old town. Additionally, on the western side of the Schloßberg, there are two small cafés, one with table service and the other one with self-service. Next to the terminus of the funicular railway there is a hilltop restaurant with views of western Graz. In what was once the cellar of one of the ruined bastions is the Kasemattenbühne, an open-air stage for concerts and performances.

Below the Schloßberg hill is an extensive system of tunnels, which were created during the second world war to protect the civilian population of Graz from aerial bombing. Some of these tunnels are still accessible, including a passage from Schloßbergplatz to Karmeliterplatz, and a grotto railway for children. Also in the tunnel complex is the Dom im Berg, which was expanded in 2000 to provide a venue space for up to 600 people.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Address

Schloßberg, Graz, Austria
See all sites in Graz

Details

Founded: 10th century
Category: Ruins in Austria

Rating

4.7/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

JB JB (13 months ago)
The Schloßberg Park is really a wonderful place to see. Indeed, the fortress at the top, the many statues, the beautiful gardens, the breathtaking view of the city of Graz and the unmissable clock tower make this hill a truly unique and atypical place in the region, to see absolutely.
K R (13 months ago)
Beautiful place, a big fortress complex above Graz, offering a stunnic panoramic view of the city. There are several cafe's to enjoy a pleasant day there or one could simply sit on dozens of well situated park benches and relax. A must see!
Antonis Karakottas (13 months ago)
Very nice view of the entire city of Graz! You have to go up there. Very beautiful historical monuments too. You have to go down by the slide.
Marko Matić (14 months ago)
There are four ways to climb on the hill. By foot (260 stairs), by funicular (I think it is still under construction), by elevator or by car. I visited the hill twice, once by foot and second by car. On the hill you are witness to a beautiful sight to the whole city. There is one big clock tower, two restaurants, one big stage for cultural events and one of the most beautiful bars with amazing view over the city. Be aware that this bar is closed almost whole February, so avoid to visit it then :) Try local beer there! It is a perfect spot for romantic moments, so guys you should take your girls there :)
dijana palada (2 years ago)
After visiting Schlossberg we decided to use stairs to climb down the hill. But when we reached the foot of the hill we found out that somebody had closed the fence. We didn't have many choices: like many others we climbed over the fence. That was easy for young and tall persons but the older one needed a help. A big minus for Graz Tourist Board.
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Château de Vaux-le-Vicomte

The Château de Vaux-le-Vicomte is a baroque French château built between 1658-1661 for Nicolas Fouquet. It was made for Marquis de Belle Île, Viscount of Melun and Vaux, the superintendent of finances of Louis XIV, the château was an influential work of architecture in mid-17th century Europe. At Vaux-le-Vicomte, the architect Louis Le Vau, the landscape architect André le Nôtre, and the painter-decorator Charles Le Brun worked together on a large-scale project for the first time. Their collaboration marked the beginning of the 'Louis XIV style' combining architecture, interior design and landscape design. The garden's pronounced visual axis is an example of this style.

To secure the necessary grounds for the elaborate plans for Vaux-le-Vicomte’s garden and castle, Fouquet purchased and demolished three villages. The displaced villagers were then employed in the upkeep and maintenance of the gardens. It was said to have employed eighteen thousand workers and cost as much as 16 million livres. The château and its patron became for a short time a focus for fine feasts, literature and arts. The poet La Fontaine and the playwright Molière were among the artists close to Fouquet. At the inauguration of Vaux-le-Vicomte, a Molière play was performed, along with a dinner event organized by François Vatel, and an impressive firework show.

After Fouquet was arrested and imprisoned for life, and his wife exiled, Vaux-le-Vicomte was placed under sequestration. The king seized, confiscated or purchased 120 tapestries, the statues, and all the orange trees from Vaux-le-Vicomte. He then sent the team of artists (Le Vau, Le Nôtre and Le Brun) to design what would be a much larger project than Vaux-le-Vicomte, the palace and gardens of Versailles.

The Marshal Villars became the new owner without first seeing the chateau. In 1764, the Marshal's son sold the estate to the Duke of Praslin, whose descendants would maintain the property for over a century. It is sometimes mistakenly reported that the château was the scene of a murder in 1847, when duke Charles de Choiseul-Praslin, killed his wife in her bedroom, but this did not happen at Vaux-le-Vicomte but at the Paris residence of the Duke.

In 1875, after thirty years of neglect, the estate was sold to Alfred Sommier in a public auction. The château was empty, some of the outbuildings had fallen into ruin, and the famous gardens were totally overgrown. The huge task of restoration and refurbishment began under the direction of the architect Gabriel-Hippolyte Destailleur, assisted by the landscape architect Elie Lainé. When Sommier died in 1908, the château and the gardens had recovered their original appearance. His son, Edme Sommier, and his daughter-in-law completed the task. Today, his descendants continue to preserve the château, which remains privately owned by Patrice and Cristina de Vogüé, the Count and Countess de Vogüé. It is now administered by their three sons Alexandre, Jean-Charles and Ascanio de Vogüé. Recognized by the state as a monument historique, it is open to the public regularly.

Architecture

The chateau is situated near the northern end of a 1.5-km long north-south axis with the entrance front facing north. Its elevations are perfectly symmetrical to either side of this axis. Somewhat surprisingly the interior plan is also nearly completely symmetrical with few differences between the eastern and western halves. The two rooms in the center, the entrance vestibule to the north and the oval salon to the south, were originally an open-air loggia, dividing the chateau into two distinct sections. The interior decoration of these two rooms was therefore more typical of an outdoor setting. Three sets of three arches, those on the entrance front, three more between the vestibule and the salon, and the three leading from the salon to the garden are all aligned and permitted the arriving visitor to see through to the central axis of the garden even before entering the chateau. The exterior arches could be closed with iron gates, and only later were they filled in with glass doors and the interior arches with mirrored doors. Since the loggia divided the building into two halves, there are two symmetrical staircases on either side of it, rather than a single staircase. The rooms in the eastern half of the house were intended for the use of the king, those in the western were for Fouquet. The provision of a suite of rooms for the king was normal practice in aristocratic houses of the time, since the king travelled frequently.

Another surprising feature of the plan is the thickness of the main body of the building (corps de logis), which consists of two rows of rooms running east and west. Traditionally the middle of the corps de logis of French chateaux consisted of a single row of rooms. Double-thick corps de logis had already been used in hôtels particuliers in Paris, including Le Vau's Hôtel Tambonneau, but Vaux was the first chateau to incorporate this change. Even more unusual, the main rooms are all on the ground floor rather than the first floor (the traditional piano nobile). This accounts for the lack of a grand staircase or a gallery, standard elements of most contemporary chateaux. Also noteworthy are corridors in the basement and on the first floor which run the length of house providing privacy to the rooms they access. Up to the middle of the 17th century, corridors were essentially unknown. Another feature of the plan, the four pavilions, one at each corner of the building, is more conventional.

Vaux-le-Vicomte was originally planned to be constructed in brick and stone, but after the mid-century, as the middle classes began to imitate this style, aristocratic circles began using stone exclusively. Rather late in the design process, Fouquet and Le Vau switched to stone, a decision that may have been influenced by the use of stone at François Mansart's Château de Maisons. The service buildings flanking the large avant-cour to the north of the house remained in brick and stone, and other structures preceding them were in rubble-stone and plaster, a social ranking of building materials that would be common in France for a considerable length of time thereafter.

The main chateau is constructed entirely on a moated platform, reached via two bridges, both aligned with the central axis and placed on the north and south sides. The moat is a picturesque holdover from medieval fortified residences, and is again a feature that Le Vau may have borrowed from Maisons. The moat at Vaux may also have been inspired by the previous chateau on the site, which Le Vau's work replaced.

Gardens

The château rises on an elevated platform in the middle of the woods and marks the border between unequal spaces, each treated in a different way. This effect is more distinctive today, as the woodlands are mature, than it was in the seventeenth century when the site had been farmland, and the plantations were new.

Le Nôtre's garden was the dominant structure of the great complex, stretching nearly a mile and a half (3 km), with a balanced composition of water basins and canals contained in stone curbs, fountains, gravel walks, and patterned parterres that remains more coherent than the vast display Le Nôtre was to create at Versailles.

Le Nôtre created a magnificent scene to be viewed from the house, using the laws of perspective. Le Notre used the natural terrain to his advantage. He placed the canal at the lowest part of the complex, thus hiding it from the main perspectival point of view. Past the canal, the garden ascends a large open lawn and ends with the Hercules column added in the 19th century. Shrubberies provided a picture frame to the garden that also served as a stage for royal fêtes.

From the top of the grand staircase, this gives the impression that the entire garden is revealed in one single glance. Initially, the view consists of symmetrical rows of shrubbery, avenues, fountains, statues, flowers and other pieces developed to imitate nature – these elements exemplify the Baroque desire to mold nature to fit its wishes, thus using nature to imitate nature. The centerpiece is a large reflecting pool flanked by grottos holding statues in their many niches. The grand sloping lawn is not visible until one begins to explore the garden, when the viewer is made aware of the optical elements involved and discovers that the garden is much larger than it looks.