The Haus am Horn was built for the Weimar Bauhaus's exhibition of July through September 1923. It was designed by Georg Muche, a painter and a teacher at the Bauhaus. Other Bauhaus instructors, such as Adolf Meyer and Walter Gropius, assisted with the technical aspects of the house's design. The house's construction was financed by Sommerfeld, a Berlin lumber merchant, who had been a client of Gropius years before. The house was built away from the main section of the Bauhaus, on land that was being used as a vegetable garden for the school. The site is currently near the Park an der Ilm in Weimar, on a residential street.

It was a simple cubic design, utilizing steel and concrete in its construction. At the center of the house was a clerestory-lit living room, twenty-feet square, with specialized rooms surrounding it. Each room had specially-designed furnishings and hardware designed by and created in the Bauhaus workshops. László Moholy-Nagy, for instance, designed the lights and were made in the metal workshop; Marcel Breuer, a student at the time, designed the furniture, including the built-in cabinetry.

Owing to the Bauhaus's financial difficulties, the Haus am Horn was sold to a private individual in 1924. In 1996, it entered onto the monument preservation list of UNESCO along with other important Bauhaus sites in both Weimar and Dessau. In 1998-1999, the structure was evaluated for restoration by the Bauhaus University Circle of Friends.

On the occasion of the Bauhaus‘s 80th anniversary, the house was completely restored by the Bauhaus University Circle of Friends with support from the Sparkasse Finance Group and several public donors.

References:

Comments

Your name



Address

Am Horn 61, Weimar, Germany
See all sites in Weimar

Details

Founded: 1923
Category:
Historical period: Weimar Republic (Germany)

Rating

5/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Jay Do (3 years ago)
A must for every Bauhaus friend. Even if it is not my taste regarding room layout, a very interesting approach - and that almost 100 years ago!
Franzi Röhle (3 years ago)
San-Claud Lang (3 years ago)
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Broch of Gurness

The Broch of Gurness is an Iron Age broch village. Settlement here began sometime between 500 and 200 BC. At the centre of the settlement is a stone tower or broch, which once probably reached a height of around 10 metres. Its interior is divided into sections by upright slabs. The tower features two skins of drystone walls, with stone-floored galleries in between. These are accessed by steps. Stone ledges suggest that there was once an upper storey with a timber floor. The roof would have been thatched, surrounded by a wall walk linked by stairs to the ground floor. The broch features two hearths and a subterranean stone cistern with steps leading down into it. It is thought to have some religious significance, relating to an Iron Age cult of the underground.

The remains of the central tower are up to 3.6 metres high, and the stone walls are up to 4.1 metres thick. The tower was likely inhabited by the principal family or clan of the area but also served as a last resort for the village in case of an attack.

The broch continued to be inhabited while it began to collapse and the original structures were altered. The cistern was filled in and the interior was repartitioned. The ruin visible today reflects this secondary phase of the broch's use.

The site is surrounded by three ditches cut out of the rock with stone ramparts, encircling an area of around 45 metres diameter. The remains of numerous small stone dwellings with small yards and sheds can be found between the inner ditch and the tower. These were built after the tower, but were a part of the settlement's initial conception. A 'main street' connects the outer entrance to the broch. The settlement is the best-preserved of all broch villages.

Pieces of a Roman amphora dating to before 60 AD were found here, lending weight to the record that a 'King of Orkney' submitted to Emperor Claudius at Colchester in 43 AD.

At some point after 100 AD the broch was abandoned and the ditches filled in. It is thought that settlement at the broch continued into the 5th century AD, the period known as Pictish times. By that time the broch was not used anymore and some of its stones were reused to build smaller dwellings on top of the earlier buildings. Until about the 8th century, the site was just a single farmstead.

In the 9th century, a Norse woman was buried at the site in a stone-lined grave with two bronze brooches and a sickle and knife made from iron. Other finds suggest that Norse men were buried here too.