The Tugendhat Villa in Brno, designed by the architect Mies van der Rohe, is an outstanding example of the international style in the modern movement in architecture as it developed in Europe in the 1920s. Its particular value lies in the application of innovative spatial and aesthetic concepts that aim to satisfy new lifestyle needs by taking advantage of the opportunities afforded by modern industrial production. The villa was designated a World Heritage Site by UNESCO in 2001.

The free-standing three-story villa is on a slope and faces the south-west. The second story (the ground floor) consists of the main living and social areas with the conservatory and the terrace, and the kitchen and servants' rooms. The third story (the first floor) has the main entrance from the street with a passage to the terrace, the entrance hall, and rooms for the parents, children and the nanny with appropriate facilities. The chauffeur's flat with the garages and the terrace are accessed separately.

Mies' design principle of 'less is more' and emphasis on functional amenities created a fine example of early functionalism architecture, a groundbreaking new vision in building design at the time. Mies used a revolutionary iron framework, which enabled him to dispense with supporting walls and arrange the interior in order to achieve a feeling of space and light. One wall is a sliding sheet of plate glass that descends to the basement the way an automobile window does. Mies specified all the furnishings, in collaboration with interior designer Lilly Reich (two armchairs designed for the building, the Tugendhat chair and the Brno chair, are still in production). There were no paintings or decorative items in the villa, but the interior was by no means austere due to the use of naturally patterned materials such as the captivating onyx wall and rare tropical woods. The onyx wall is partially translucent and changes appearance when the evening sun is low. The architect managed to make the magnificent view from the villa an integral part of the interior.

The cost was very high due to the unusual construction method, luxurious materials, and the use of modern technology for heating and ventilation. The lower-ground level was used as a service area. An ultra-modern air-conditioning system was here and a glass façade that opens completely assisted by a mechanism built into the wall. The floor area was unusually large and open compared to the average family home of the period, which, in addition to the various storage rooms, made the structure unique if not confusing to visitors not used to such minimalism.

References:

Comments

Your name



Details

Founded: 1928-1930
Category:

Rating

4.7/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

manuel nuñez valentin (4 months ago)
We saw just the garden and the house from outside. For me it was just a normal house, but for my wife it was something marvelous. You have to buy the tickets in advance, most of the times the tickets are sold out
Phillip Elkins (5 months ago)
Amazing stories of architecture, design, history, culture, and family in our 90 min tour! Very nicely done. And being Mies fans from Chicago—we were so excited!
HuaF (5 months ago)
It's hard to imagine that a building designed and built in 1930 could be more modern and imaginative than many of the modern buildings today! The free-flowing space is perfectly reflected here! Plus the guide tour was very informative, totally recommend!?
Martin Tatar (7 months ago)
Really impressed by the style, design, and architecture of this bauhaus villa from 1938 that almost 100 years later boasts a design that is still for many a lesson on how to do things right today. Had a great tour guide called Alexander. Highly recommend you get him for your tour he is awesome.
subir adhicary (9 months ago)
What a foresight the architect had. All futuristic elements. blending with the site. Envied the people who stayed there.
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Caerleon Roman Amphitheatre

Built around AD 90 to entertain the legionaries stationed at the fort of Caerleon (Isca), the impressive amphitheatre was the Roman equivalent of today’s multiplex cinema. Wooden benches provided seating for up to 6,000 spectators, who would gather to watch bloodthirsty displays featuring gladiatorial combat and exotic wild animals.

Long after the Romans left, the amphitheatre took on a new life in Arthurian legend. Geoffrey of Monmouth, the somewhat imaginative 12th-century scholar, wrote in his History of the Kings of Britain that Arthur was crowned in Caerleon and that the ruined amphitheatre was actually the remains of King Arthur’s Round Table.

Today it is the most complete Roman amphitheatre in Britain.