San Benito el Real

Valladolid, Spain

San Benito el Real church was erected at the site of the old Royal Alcázar of Valladolid and designed originally in Gothic style; although the façade, with its gate-tower shape, was designed in 1569 in a Renaissance-influenced style by Rodrigo Gil de Hontañón. Originally, the towers flanking the entrance were considerably taller, but these were shortened in the 19th century due to concerns about their structural integrity.

The church was built using stone from 1499 to 1515, following plans of Juan de Arandia and García de Olave. It is organized by three naves, which end in three polygonal apses without a crossing. The aisles are tall, with minimal height difference with the center nave, creating a space that suggests a single church-hall, more common in the first half of the 16th century.

The interior is lit through large oculi, that open in the wall of the lateral nave of the side of the Epistle and in the apses. Originally, there were also some holes in the central nave, but these were covered when the roofs were raised around 1580. The high choir covers the three naves of the church.

The exterior of the building has thick walls of limestone (extracted from quarries near Valladolid, like Villanubla, Zaratán or Campaspero) and large windows that illuminate the spacious interior. The side facades are articulated by buttresses that counteract the thrust of the vaults with terceletes with which it is covered on the inside. The pillars that divide the naves are baquetonates. The sections at the head of the church have decorated capitals and cornices, which are absent elsewhere. This may be due to the search for a cheaper budget as the work proceeded from the head, according to the medieval custom.

Interior

As the Benedictines had much power and this was their main house in Castile, the church held artworks of high quality. These included the altarpiece and the choir stalls, in the central nave.

The choir stalls (1528) were sculpted by Andres de Nájera, with low and high chairs. The stalls were used for the annual meetings of the Benedictine abbots of the Castilian monasteries, which took place in this church. The backs of high chairs depict the saints to whom the Spanish Benedictine houses were dedicated, allowing each abbot to find their seat. The style of the stalls is Plateresque. The style to the Roman from Italy had only recently arrived in Spain. Some decorations are based on paintings in Rome's Domus Aurea; the images of saints depart from prior Gothic models.

In 1571 an iron grille was erected, covering the three naves and dividing the church into two parts: the front for common people, and the apse for the monks. The fence is by Tomás Celma and is of high quality.

After the Ecclesiastical Confiscation of Mendizábal in 1835, the monastery became a fort and barracks, and the church was deconsecrated. It was stripped of its works of art, though the choir stalls were kept, and the altarpiece transferred to the Museo Nacional de Escultura in the Colegio de San Gregorio, Valladolid. The fence however remains and has not suffered damage. From the mid-19th-century many people called for the church's reopening, which occurred in 1892, under the Venerable Third Order of the Carmel's administration. Since 1897 it is the Order of the Barefoot Carmelite which takes care of the church. In 1922 was installed a Baroque altarpiece to replace the former, from a church of the town of Portillo, Castile and León.

Adjacent to the church is the monastic building with three cloisters; one of them them known as Patio Herreriano, now a museum of contemporary art, and a Mannerist main facade designed by Juan Ribero de Rada.

At present, the prior of the convent is Juan Jesús Sánchez Sánchez, from Convento de Padres Carmelitas in Medina del Campo.

References:

Comments

Your name



Details

Founded: 1500-1515
Category: Religious sites in Spain

More Information

en.wikipedia.org

Rating

4.6/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Carlos (2 years ago)
Expectacular
Carlos (2 years ago)
Expectacular
Diego Baeza (3 years ago)
Very powerful preaching! Kudos to the priest who officiated the mass on 10 Nov at 11 am.
Diego Baeza (3 years ago)
Very powerful preaching! Kudos to the priest who officiated the mass on 10 Nov at 11 am.
Denis Jr Richard (3 years ago)
Beautiful pitch for #20tac
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Broch of Gurness

The Broch of Gurness is an Iron Age broch village. Settlement here began sometime between 500 and 200 BC. At the centre of the settlement is a stone tower or broch, which once probably reached a height of around 10 metres. Its interior is divided into sections by upright slabs. The tower features two skins of drystone walls, with stone-floored galleries in between. These are accessed by steps. Stone ledges suggest that there was once an upper storey with a timber floor. The roof would have been thatched, surrounded by a wall walk linked by stairs to the ground floor. The broch features two hearths and a subterranean stone cistern with steps leading down into it. It is thought to have some religious significance, relating to an Iron Age cult of the underground.

The remains of the central tower are up to 3.6 metres high, and the stone walls are up to 4.1 metres thick. The tower was likely inhabited by the principal family or clan of the area but also served as a last resort for the village in case of an attack.

The broch continued to be inhabited while it began to collapse and the original structures were altered. The cistern was filled in and the interior was repartitioned. The ruin visible today reflects this secondary phase of the broch's use.

The site is surrounded by three ditches cut out of the rock with stone ramparts, encircling an area of around 45 metres diameter. The remains of numerous small stone dwellings with small yards and sheds can be found between the inner ditch and the tower. These were built after the tower, but were a part of the settlement's initial conception. A 'main street' connects the outer entrance to the broch. The settlement is the best-preserved of all broch villages.

Pieces of a Roman amphora dating to before 60 AD were found here, lending weight to the record that a 'King of Orkney' submitted to Emperor Claudius at Colchester in 43 AD.

At some point after 100 AD the broch was abandoned and the ditches filled in. It is thought that settlement at the broch continued into the 5th century AD, the period known as Pictish times. By that time the broch was not used anymore and some of its stones were reused to build smaller dwellings on top of the earlier buildings. Until about the 8th century, the site was just a single farmstead.

In the 9th century, a Norse woman was buried at the site in a stone-lined grave with two bronze brooches and a sickle and knife made from iron. Other finds suggest that Norse men were buried here too.