St. Salvator's Cathedral

Bruges, Belgium

St. (Sint) Salvator Cathedral, the main church of the Bruges, is one of the few buildings in Bruges that have survived the onslaught of the ages without damage. Nevertheless, it has undergone some changes and renovations. This church was not originally built to be a cathedral; it was granted the status in the 19th century. Since the 10th century the Sint-Salvator was a common parish church. At that time the Sint-Donaaskathedraal (St. Donatian's Cathedral), which was located at the very heart of Bruges, opposite of the town hall, was the central religious building of the city. At the end of the 18th century the French occupiers of Bruges threw out the bishop of Bruges and destroyed the Sint-Donaaskathedraal, which was his residence.

In 1834, shortly after Belgium's independence in 1830, a new bishop was installed in Bruges and the Sint-Salvator church obtained the status of cathedral. However, the building's external image did not resemble a cathedral. It was much smaller and less imposing than the nearby Onze-Lieve-Vrouwekerk and had to be adapted to its new role. Building a higher and more impressive tower was one of the viable options.

The roof of the cathedral collapsed in a fire in 1839. Robert Chantrell, an English architect, famous for his neo-Gothic restorations of English churches, was asked to restore to Sint-Salvator its former glory. At the same time he was authorized to make a project for a higher tower, in order to make it taller than that of the Onze-Lieve-Vrouwekerk. The oldest surviving part, dated from the 12th century, formed the base of the mighty tower. Instead of adding a neo-Gothic part to the tower, Chantrell chose a very personal Romanesque design. After completion there was a lot of criticism and the royal commission for monuments, without authorization by Chantrell, had placed a small peak on top of the tower, because the original design was deemed too flat. The Neo-Romanesque west tower is fortress-like 99 meters high.

The Sint-Salvator Cathedral's 101-meter-long interior contains some noteworthy furnishings. It currently houses many works of art that were originally stored in its destroyed predecessor, the Sint-Donaaskathedraal. The wall-carpets that can be seen when entering the church were manufactured in Brussels by Jasper van der Borcht in 1731. These were commissioned by bishop Hendrik van Susteren for Sint-Donaaskathedraal. Sint-Salvator also has the original paintings that served as models for the wall-carpets, which make quite a unique combination. In the choir the original 16th century podium can still be admired.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Details

Founded: 12th century
Category: Religious sites in Belgium

Rating

4.4/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

Dave McPherson (14 months ago)
Beautiful cathedral, free entry and well signed inside
João Zoio (14 months ago)
One of the many enormous and good looking churches to visit. Looks even better at night and while you go around it there is just this sense of peace and quiet. A location you must visit while you're nearby.
Svetoslav Simeonov (15 months ago)
Really very beautiful monumental cathedral in the heart of Antwerp. Looks even better at night. Fine piece of architecture both from the outside and inside. Attracts lots of tourists with the various cafés and souvenir shops around. This place is definitely worth visiting.
ade0410 (2 years ago)
A superb cathedral! The whole place was very impressive and a sense of calm and quiet throughout. With Christmas time adding to the atmosphere it is certainly due a visit whist in Bruges. From the architecture to the stain glass windows it is such an impressive building. Thoroughly enjoyed our visit here.
Cheryl M (2 years ago)
So beautiful! The contrast between the Romanesque and the Gothic styles is unique. It is very unassuming from the outside but there is so much to see on the inside. This was an unexpected gem and an absolute must see.
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Château de Vaux-le-Vicomte

The Château de Vaux-le-Vicomte is a baroque French château built between 1658-1661 for Nicolas Fouquet. It was made for Marquis de Belle Île, Viscount of Melun and Vaux, the superintendent of finances of Louis XIV, the château was an influential work of architecture in mid-17th century Europe. At Vaux-le-Vicomte, the architect Louis Le Vau, the landscape architect André le Nôtre, and the painter-decorator Charles Le Brun worked together on a large-scale project for the first time. Their collaboration marked the beginning of the 'Louis XIV style' combining architecture, interior design and landscape design. The garden's pronounced visual axis is an example of this style.

To secure the necessary grounds for the elaborate plans for Vaux-le-Vicomte’s garden and castle, Fouquet purchased and demolished three villages. The displaced villagers were then employed in the upkeep and maintenance of the gardens. It was said to have employed eighteen thousand workers and cost as much as 16 million livres. The château and its patron became for a short time a focus for fine feasts, literature and arts. The poet La Fontaine and the playwright Molière were among the artists close to Fouquet. At the inauguration of Vaux-le-Vicomte, a Molière play was performed, along with a dinner event organized by François Vatel, and an impressive firework show.

After Fouquet was arrested and imprisoned for life, and his wife exiled, Vaux-le-Vicomte was placed under sequestration. The king seized, confiscated or purchased 120 tapestries, the statues, and all the orange trees from Vaux-le-Vicomte. He then sent the team of artists (Le Vau, Le Nôtre and Le Brun) to design what would be a much larger project than Vaux-le-Vicomte, the palace and gardens of Versailles.

The Marshal Villars became the new owner without first seeing the chateau. In 1764, the Marshal's son sold the estate to the Duke of Praslin, whose descendants would maintain the property for over a century. It is sometimes mistakenly reported that the château was the scene of a murder in 1847, when duke Charles de Choiseul-Praslin, killed his wife in her bedroom, but this did not happen at Vaux-le-Vicomte but at the Paris residence of the Duke.

In 1875, after thirty years of neglect, the estate was sold to Alfred Sommier in a public auction. The château was empty, some of the outbuildings had fallen into ruin, and the famous gardens were totally overgrown. The huge task of restoration and refurbishment began under the direction of the architect Gabriel-Hippolyte Destailleur, assisted by the landscape architect Elie Lainé. When Sommier died in 1908, the château and the gardens had recovered their original appearance. His son, Edme Sommier, and his daughter-in-law completed the task. Today, his descendants continue to preserve the château, which remains privately owned by Patrice and Cristina de Vogüé, the Count and Countess de Vogüé. It is now administered by their three sons Alexandre, Jean-Charles and Ascanio de Vogüé. Recognized by the state as a monument historique, it is open to the public regularly.

Architecture

The chateau is situated near the northern end of a 1.5-km long north-south axis with the entrance front facing north. Its elevations are perfectly symmetrical to either side of this axis. Somewhat surprisingly the interior plan is also nearly completely symmetrical with few differences between the eastern and western halves. The two rooms in the center, the entrance vestibule to the north and the oval salon to the south, were originally an open-air loggia, dividing the chateau into two distinct sections. The interior decoration of these two rooms was therefore more typical of an outdoor setting. Three sets of three arches, those on the entrance front, three more between the vestibule and the salon, and the three leading from the salon to the garden are all aligned and permitted the arriving visitor to see through to the central axis of the garden even before entering the chateau. The exterior arches could be closed with iron gates, and only later were they filled in with glass doors and the interior arches with mirrored doors. Since the loggia divided the building into two halves, there are two symmetrical staircases on either side of it, rather than a single staircase. The rooms in the eastern half of the house were intended for the use of the king, those in the western were for Fouquet. The provision of a suite of rooms for the king was normal practice in aristocratic houses of the time, since the king travelled frequently.

Another surprising feature of the plan is the thickness of the main body of the building (corps de logis), which consists of two rows of rooms running east and west. Traditionally the middle of the corps de logis of French chateaux consisted of a single row of rooms. Double-thick corps de logis had already been used in hôtels particuliers in Paris, including Le Vau's Hôtel Tambonneau, but Vaux was the first chateau to incorporate this change. Even more unusual, the main rooms are all on the ground floor rather than the first floor (the traditional piano nobile). This accounts for the lack of a grand staircase or a gallery, standard elements of most contemporary chateaux. Also noteworthy are corridors in the basement and on the first floor which run the length of house providing privacy to the rooms they access. Up to the middle of the 17th century, corridors were essentially unknown. Another feature of the plan, the four pavilions, one at each corner of the building, is more conventional.

Vaux-le-Vicomte was originally planned to be constructed in brick and stone, but after the mid-century, as the middle classes began to imitate this style, aristocratic circles began using stone exclusively. Rather late in the design process, Fouquet and Le Vau switched to stone, a decision that may have been influenced by the use of stone at François Mansart's Château de Maisons. The service buildings flanking the large avant-cour to the north of the house remained in brick and stone, and other structures preceding them were in rubble-stone and plaster, a social ranking of building materials that would be common in France for a considerable length of time thereafter.

The main chateau is constructed entirely on a moated platform, reached via two bridges, both aligned with the central axis and placed on the north and south sides. The moat is a picturesque holdover from medieval fortified residences, and is again a feature that Le Vau may have borrowed from Maisons. The moat at Vaux may also have been inspired by the previous chateau on the site, which Le Vau's work replaced.

Gardens

The château rises on an elevated platform in the middle of the woods and marks the border between unequal spaces, each treated in a different way. This effect is more distinctive today, as the woodlands are mature, than it was in the seventeenth century when the site had been farmland, and the plantations were new.

Le Nôtre's garden was the dominant structure of the great complex, stretching nearly a mile and a half (3 km), with a balanced composition of water basins and canals contained in stone curbs, fountains, gravel walks, and patterned parterres that remains more coherent than the vast display Le Nôtre was to create at Versailles.

Le Nôtre created a magnificent scene to be viewed from the house, using the laws of perspective. Le Notre used the natural terrain to his advantage. He placed the canal at the lowest part of the complex, thus hiding it from the main perspectival point of view. Past the canal, the garden ascends a large open lawn and ends with the Hercules column added in the 19th century. Shrubberies provided a picture frame to the garden that also served as a stage for royal fêtes.

From the top of the grand staircase, this gives the impression that the entire garden is revealed in one single glance. Initially, the view consists of symmetrical rows of shrubbery, avenues, fountains, statues, flowers and other pieces developed to imitate nature – these elements exemplify the Baroque desire to mold nature to fit its wishes, thus using nature to imitate nature. The centerpiece is a large reflecting pool flanked by grottos holding statues in their many niches. The grand sloping lawn is not visible until one begins to explore the garden, when the viewer is made aware of the optical elements involved and discovers that the garden is much larger than it looks.