Rietveld Schröder House

Utrecht, Netherlands

The Rietveld Schröder House was built in 1924 by Dutch architect Gerrit Rietveld for Mrs. Truus Schröder-Schräder and her three children. It constitutes both inside and outside a radical break with all architecture before it. The house is one of the best known examples of De Stijl-architecture and arguably the only true De Stijl building. Mrs. Schröder lived in the house until her death in 1985. The house was restored by Bertus Mulder and now is a museum open for visits. It is a listed monument since 1976 and UNESCO World Heritage Site since 2000.

Inside there is no static accumulation of rooms, but a dynamic, changeable open zone. The ground floor can still be termed traditional; ranged around a central staircase are kitchen and three sit/bedrooms. The living area upstairs, stated as being an attic to satisfy the fire regulations of the planning authorities, in fact forms a large open zone except for a separate toilet and a bathroom. Rietveld wanted to leave the upper level as it was. Mrs Schröder, however, felt that as living space it should be usable in either form, open or subdivided. This was achieved with a system of sliding and revolving panels. Mrs Schröder used these panels to open up the space of the second floor to allow more of an open area for her and her 3 children, leaving the option still of closing or separating the rooms when desired. When entirely partitioned in, the living level comprises three bedrooms, bathroom and living room. In-between this and the open state is a wide variety of possible permutations, each providing its own spatial experience.

The facades are a collage of planes and lines whose components are purposely detached from, and seem to glide past, one another. This enabled the provision of several balconies. Like Rietveld's Red and Blue Chair, each component has its own form, position and colour. Colours were chosen as to strengthen the plasticity of the facades; surfaces in white and shades of grey, black window and doorframes, and a number of linear elements in primary colours.

There is little distinction between interior and exterior space. The rectilinear lines and planes flow from outside to inside, with the same colour palette and surfaces. Even the windows are hinged so that they can only open 90 degrees to the wall, preserving strict design standards about intersecting planes, and further blurring the delineation of inside and out.

References:

Comments

Your name

Website (optional)



Details

Founded: 1924
Category:

Rating

4.5/5 (based on Google user reviews)

User Reviews

二朗二郎 (20 months ago)
Rietveld is a genius! Nijntje colors and other simple colors make the house well-balanced. futhermore, every furniture is really practical and well-designed. you can comprehend the detail by the audio guide distributed to every visitor. It can spin Japanese voice, really helpful for me.
Paweł Paczkowski (21 months ago)
I like modern architecture (was modern in 1926) and there was very interesting.
Simon Tarr (21 months ago)
One of my all time favourite pieces of architecture. A bijou modern paradise built with love and imagination a testament to a great and free thinking mind and a true collaboration of artist and patron. A sensitive and truly interesting tour awaits all with the presence of mind to book ahead. Check out the website and if you can time your visit to coincide with one of the open days for the housing development created next door.
Agenda Volkers (2 years ago)
Really interesting tour! Note: it is necessary to make reservations.
Andrée Nordin Löfgren (2 years ago)
Amazing. If you are in the Netherlands please take the time to go (train + bus from Amsterdam about 45 min?) . A truly unique and iconic work of architecture and design. Audioguide avaliable in many languages.
Powered by Google

Featured Historic Landmarks, Sites & Buildings

Historic Site of the week

Wroclaw Town Hall

The Old Town Hall of Wrocław is one of the main landmarks of the city. The Old Town Hall's long history reflects developments that have taken place in the city since its initial construction. The town hall serves the city of Wroclaw and is used for civic and cultural events such as concerts held in its Great Hall. In addition, it houses a museum and a basement restaurant.

The town hall was developed over a period of about 250 years, from the end of 13th century to the middle of 16th century. The structure and floor plan changed over this extended period in response to the changing needs of the city. The exact date of the initial construction is not known. However, between 1299 and 1301 a single-storey structure with cellars and a tower called the consistory was built. The oldest parts of the current building, the Burghers’ Hall and the lower floors of the tower, may date to this time. In these early days the primary purpose of the building was trade rather than civic administration activities.

Between 1328 and 1333 an upper storey was added to include the Council room and the Aldermen’s room. Expansion continued during the 14th century with the addition of extra rooms, most notably the Court room. The building became a key location for the city’s commercial and administrative functions.

The 15th and 16th centuries were times of prosperity for Wroclaw as was reflected in the rapid development of the building during that period. The construction program gathered momentum, particularly from 1470 to 1510, when several rooms were added. The Burghers’ Hall was re-vaulted to take on its current shape, and the upper story began to take shape with the development of the Great Hall and the addition of the Treasury and Little Treasury.

Further innovations during the 16th century included the addition of the city’s Coat of arms (1536), and the rebuilding of the upper part of the tower (1558–59). This was the final stage of the main building program. By 1560, the major features of today’s Stray Rates were established.

The second half of the 17th century was a period of decline for the city, and this decline was reflected in the Stray Rates. Perhaps by way of compensation, efforts were made to enrich the interior decorations of the hall. In 1741, Wroclaw became a part of Prussia, and the power of the City diminished. Much of the Stray Rates was allocated to administering justice.

During the 19th century there were two major changes. The courts moved to a separate building, and the Rates became the site of the city council and supporting functions. There was also a major program of renovation because the building had been neglected and was covered with creeping vines. The town hall now has several en-Gothic features including some sculptural decoration from this period.

In the early years of the 20th century improvements continued with various repair work and the addition of the Little Bear statue in 1902. During the 1930s, the official role of the Rates was reduced and it was converted into a museum. By the end of World War II Town Hall suffered minor damage, such as aerial bomb pierced the roof (but not exploded) and some sculptural elements were lost. Restoration work began in the 1950s following a period of research, and this conservation effort continued throughout the 20th century. It included refurbishment of the clock on the east facade.